Na ministrstvu za zdravje bodo predale odprli šele ob koncu leta

Zdaj že nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Iz več slovenskih občin opozarjajo na težave pri zagotavljanju zdravnikov v ambulantah nujne medicinske pomoči, urgencah, in na to, da je za to nujna sistemska rešitev ministrstva za zdravje. 

V Zdravniški zbornici Slovenije ministrstvo pozivajo, da je projekt pripravljen, naj “odprejo predale in se lotijo dela”. Minister pa je zdaj sporočil: “Po lokalnih volitvah (konec leta).”

Kaj ima te veze z bolniki, ponesrečenci in urgencami, na prvi pogled ni jasno. Vendar samo na prvi pogled. Občani za nedostopnost do zdravnikov krivijo namreč župane in direktorje posameznih zdravstvenih domov.

Z ministrstva za zdravje so zdravstvenim domovom v ponedeljek svetovali, naj zdravnika za izvajanje nujne medicinske pomoči na terenu aktivirajo samo takrat, ko je to nujno potrebno.

Odzvali so se tudi Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so spomnili, da je projekt preobrazbe in sistemske prilagoditve mreže nujne medicinske pomoči (NMP) pripravljen in bi se moral pilotno izvajati prav na področju Kočevja, kjer so težave trenutno največje. Več o tem Težave z urgenco

“Odgovorni ministrstva za zdravje niso izpeljali projekta, kot je bilo načrtovano. Kot odziv na alarmantne pozive s terena so izvajalci z ministrstva spet dobili nasvet, naj se dogovorijo kar sami med sabo,” so opozorili in pozvali: “Odprite predale na ministrstvu in se lotite dela, bolniki ne morejo več čakati.”

Zdaj pa se je oglasil tudi novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, član Golobovega Gibanja Svoboda in celo podpredsednik vlade.

Za STA je povedal, da bodo projekt mreže nujne medicinske pomoči na ministrstvu predstavili šele po lokalnih volitvah, skušali ga bodo izpeljati v prihodnjem letu.

To pomeni, da bodo na ministrstvu predale odprli šele po 4. decembru 2022. Lokalne volitve so razpisane za 20. november, drugi županski krog bo čez 14 dni, to bo 4. decembra.

Potem bo sledilo konstituiranje občinskih svetov in predaja poslov, nato bodo že božično-novoletni prazniki. Kar pomeni, da v letošnjem letu z začetkom urejanja nujne medicinske pomoči preprosto ne bo – nič.

A. L.