nedelja, 21 julija, 2024
Doma Bela krajina Na cesti Novo mesto – Metlika policisti pozorni tudi na prepočasna vozila

Na cesti Novo mesto – Metlika policisti pozorni tudi na prepočasna vozila

(foto: PU Novo mesto)
Na Dolenjskem je cesta, ki povezuje Novo mesto in Metliko (G2-105), predvsem v času turistične sezone ena najbolj obremenjenih prometnic. V običajni prometni tok osebnih in tovornih vozil se poleti vključijo tudi vozniki avtodomov, vozil s pripetimi počitniškimi prikolicami, več je motoristov, kolesarjev, zaradi različnih opravil v  kmetijstvu pa tudi kmetijskih traktorjev z različnimi priključki.

Raznovrstnost udeležencev v prometu in gostota prometa zaradi različnih hitrosti vožnje pomeni večje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Počasna vožnja namreč vpliva na ravnanja drugih voznikov, ki to vozilo dohitijo in ga poskušajo prehiteti.

Zakon  o  pravilih cestnega promet  določa, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu.

Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem  primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo. Globa za omenjeno kršitev znaša 120 evrov.

Policisti PU Novo  mesto pri nadzoru in kontroli prometa ugotavljajo tudi prepočasno vožnjo. Na cesti Novo  mesto  – Metlika so v zadnjem obdobju ustavili in opozorili več voznikov tovornih vozil, za katerimi se je zaradi počasne vožnje nabrala daljša kolona vozil.

Kar nekaj voznikov so opozorili zaradi nepravilnosti pri prevozu tovora in ugotavljali druge kršitve cestno prometnih predpisov. Ob tem so, pričakovano, pomagali tudi turistom, ki so
jih prosili za nasvet.

Voznike tovornih vozil in drugih počasnih vozil zato s Policijske uprave Novo mesto pozivajo k odgovornemu ravnanju. Krajša ustavitev na primernem mestu jim ne bo vzela veliko časa, zagotovo pa bo to pripomoglo k boljši varnosti v prometu, so zapisali.

Foto: PU Novo mesto

C. R.