Odločitev vlade o karanteni za Hrvaško že v četrtek

(vir: arhiv)

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo vlada odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške, sprejela v četrtek zvečer. Vlada želi s tem dati ljudem čas, da se pravočasno vrnejo domov, a je realno pričakovati, da se bo ta čas iztekel pred začetkom prihodnjega tedna, je dejal.

Glede na podatke o številu uvoženih primerov okužbe z novim koronavirusom iz Hrvaške v zadnjem tednu in zlasti v zadnjih dneh je po Kacinovih besedah treba sprejeti ukrepe, da bi ta uvoz omejili. Ali bo karantena veljala za vse, ki bodo prišli iz Hrvaške, ali bo omejena starostno ali lokacijsko na najbolj problematične županije ter ali bi pred karanteno zadostoval negativni test, še ni znano, je povedal .

Prav o tem bo v sredo tekla beseda na sestanku vlade s stroko na Brdu pri Kranju, kjer bodo pretehtali več vidikov in sprejeli ustrezno rešitev oz. primerne ukrepe. Kacin pričakuje, da bodo ukrepi “targetirani, odmerjeni in selektivni”.

Nato bo vlada v četrtek zvečer sprejela odločitev, medtem ko bodo ljudem pred začetkom uveljavitve karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. A pričakuje, da bi lahko bila karantena uvedena tekom konca tedna.

M. P.