Multimilijonarji: Družina Šešok z 270 milijoni evrov premoženja

Semiška Iskra, nekdanja Poslovna enota Kondenzatorji, so del skupnega velikega premoženja Iskre v lasti družine Šešok. (foto: MD, arhiv)

Na lestvici najbogatejših Slovencev v letu 2023 je na 5. mestu družina Šešok. V časniku Finance Manager so njihovo premoženje ocenili na 270 milijonov evrov, kar je 30 milijonov evrov manj kot v letu 2022. S tem so na lestvici najbogatejših zdrsnili za 2 mesti, ocenjeno premoženje glede na leto 2022 pa je nižje za desetino (10 odstotkov).

O premoženju družine Šešok so zapisali naslednje:

“Menedžerji Iskre s predsednikom uprave Dušanom Šešokom na čelu so leta 2006 prevzeli Iskro in najeta posojila potem poplačali iz Iskrinih sredstev. V lastništvu sta naposled ostala le še Šešok in drugi član uprave Jože Godec, od katerega sta po sporu Šešokova sinova Klemen in Matija odkupila 41,2-odstotni delež, nato pa sta deleže odkupila še od nekaj manjšinskih delničarjev, skupaj 47 odstotkov Iskre. Družina Šešok je ustvarila dva stebra premoženja. Prvi steber je skupina Iskra, ki prevzema in odlično posluje (letos 295 milijonov evrov prihodkov in 23,5 milijona evrov čistega dobička), drugi pa nepremičnine. Krovni holding skupine je v Nemčiji in se imenuje Finadria.”

Slovenski multimilijonarji 2023, prvih 10.

Vir: finance.si

A. L.