Kočevje: Intersocks načrtuje gradnjo 10 milijonov evrov vrednega logističnega centra

Intersocks v Kočevju (vir: podjetje)

Kočevski Intersocks, eden od vodilnih proizvajalcev športnih tehničnih nogavic na svetu, načrtuje gradnjo 10 milijonov evrov vrednega logističnega centra. Postaviti ga nameravajo ob tovarni v Kočevju.

Šlo bo za visokoregalno avtomatizirano in robotizirano skladišče.

Direktor Marjan Kočila je za STA povedal, da jim bo novi logistični center omogočil boljšo storitev, kupcem bodo lahko še hitreje dobavljali izdelke, obrat blaga v skladišču bo hitrejši in zato bodo stroškovno bolj učinkoviti, bolj kot doslej jim bo odprta možnost, da postanejo partner tudi spletnim trgovcem.

Novi center bo med drugim omogočal, da izdelkov ne bo treba pošiljati v centralna skladišča v posameznih državah in jih od tam distribuirati naprej v trgovine, pač pa bo lahko trgovina prek posebnega sistema sama naročila izdelke in jih bo dobila neposredno iz Kočevja.

Intersocks je sicer del širše mednarodne družbe Intersocks Group, ki ima poleg v Kočevju svoje izpostave še v Švici, Italiji, na Hrvaškem in Poljskem. Podjetje je leta 1979 v Trstu ustanovil podjetnik De Louis Hurwits. Ta je z ženo živel v Ljubljani, ker pa je bil Nizozemec in tujci v takratni Jugoslaviji niso mogli ustanoviti podjetja, je podjetje ustanovil v Trstu.

V Kočevju je družba svoj obrat odprla v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Sprva so v njem nogavice le pakirali in razpošiljali naprej po svetu, nato je direktorica Debby Hurwits leta 2005 prenesla iz Italije v Slovenijo večino poslovnih funkcij družb. Leta 2018 so dobili moderno lastno pletilnico, od takrat nogavice v Kočevju tudi izdelujejo.

Razvijajo in izdelujejo predvsem nogavice za šport in prosti čas, in sicer predvsem za znane vrhunske športne blagovne znamke, kot so Ortovox, Asics, Smartwool, Icebreaker, H/H, Jack Wolfskin in drugi. Z nekaterimi družbami imajo tudi licenčno pogodbo. Po licencah drugih blagovnih znamk izdelujejo na primer nogavice Salomon, Nordica, Head in druge.

Skupina Intersocks letno proda med 20 in 30 milijonov nogavic, od katerih jih okoli polovico, gre za najbolj zahtevne nogavice, napletejo v Kočevju in v Italiji, preostale manj zahtevne nogavice pa v partnerskih podjetjih v Pakistanu in Turčiji. Vse nogavice za prodajo pripravijo v Kočevju. To pomeni, da jih operejo, zlikajo in zapakirajo ter nato distribuirajo po svetu.

Dva milijona nogavic letno v Kočevju napletejo predvsem po zaslugi najsodobnejše pletilnice. Pri tem gre za stroje, ki so neke vrste pletilni roboti.

Ker je pletilnica skoraj v celoti robotizirana, za pletenje ne potrebujejo veliko ljudi. Te potrebujejo predvsem za pripravo nogavic za prodajo in distribucijo.

Intersocks v Kočevju zaposluje okoli 200 ljudi.

Nogavice izvažajo v 63 držav, od tega petino na švicarski trg, 13 odstotkov nizozemski in 12 odstotkov na nemški trg. V Evropi ustvarijo tri četrtine prihodkov, sledijo ZDA, Kanada in Avstralija. Lani so imeli v Kočevju 62,6 milijona evrov prometa in 4,2 milijona čistega dobička.

K. R.