Mokronog: V drugem krogu župan in njegov nekdanji podpornik

Mokronog (vir: kraji.eu)

V občini Mokronog – Trebelno se bosta v drugem krogu nedeljskih županskih volitev pomerila aktualni župan Anton Maver, ki je v prvem krogu prejel 46,5 odstotka glasov, in podžupan Franc Glušič, ki jih je prejel 42,6 odstotka. Oba kandidirata s podpisi volivcev.

Prvi si želi nadaljevati dosedanje delo, drugi pa meni, da so v občini potrebne spremembe.

V prvem krogu so bili trije kandidati, poleg Maverja še Glušič, nekdanji podpornik, ki je nekoč celo vodil Maverjev volilni štab. Kandidiral je tudi Uroš Pikl, tokrat s podporo stranke Vesna – zelena stranka.

73-letni Maver je župan od leta 2006. Na volitvah leta 2010 ni imel protikandidata, v letih 2014 in 2018 pa je zmagal z več kot 70-odstotno podporo. Letos je napovedal, da ne bo kandidiral, nato pa si je v zadnjem trenutku premislil.

Maver med nalogami, ki ga čakajo, če bo vnovič izvoljen, izpostavlja zagotavljanje dodatnih zmogljivosti vrtcev, nadaljnji razvoj cestne infrastrukture in oskrbe z vodo ter zagotavljanje dodatnih možnosti za gradnjo. Dejal je, da se zadnja leta v občini veliko gradi, zato že zmanjkuje zazidljivih parcel. Med konkretnimi projekti med drugim izpostavlja gradnjo pločnikov in kolesarske steze na Puščavi.

Glede dosedanje volilne kampanje je za STA v teh dneh dejal, da letos prvič doživlja grdo kampanjo, ki vključuje tudi grožnje, med drugim, da ga bo “vzela noč”. Grožnje, kot pravi, sicer ne prihajajo s strani njegova protikandidata ali volilnega štaba, ampak s strani njegovih podpornikov. Zato je že napovedal kazensko ovadbo.

Protikandidat, 53-letni Glušič, se od vsakršnih groženj ali negativne kampanje distancira. To je, kot pravi, osebno zahteval tudi v svojem volilnem štabu. “Predstavljamo svoj program ter svoje sveže in napredne ideje, hkrati pa spoštljiv odnos do ljudi,” je navedel za STA.

Z rezultatom v prvem krogu je zadovoljen, saj so “ljudje prepoznali naše ideje kot napredne”. Volivci si po njegovih navedba poleg cest in gradenj, kar tudi sami izpostavljajo v programu, želijo še varčnejšo in ljudem prijaznejšo občino. Želijo si tudi družbenega življenja, med drugim obuditev kina, Kresne noči, pustnega karnevala ipd. Vse to je po navedbah Glušiča zaradi neposluha občine utonilo v pozabo, kar namerava sam obuditi. Napoveduje še racionalizacijo občinskega proračuna, predvsem pa politiko brez delitev na “naše in vaše”.

V drugem krogu Glušič računa na glasove volivcev Uroša Pikla, ki je v prvem krogu med tremi kandidati zbral nekaj manj kot 11 odstotkov glasov. Pikl ga je namreč na Facebooku posredno podprl, ko je svoje volivce pozval, naj se udeležijo drugega kroga in podprejo spremembe.

M. D.