Mokronog – Trebelno: Glušič imenoval podžupanjo

Župan Franc Glušič in podžupanja Snežka Bizjak (vir: občina)

Novi župan Občine Mokronog-Trebelno Franc Glušič je Snežko Bizjak imenoval za podžupanjo. Funkcijo bo opravljala nepoklicno, enako kot župan.

Podžupanja bo zadolžena za družbene dejavnosti in dela in naloge, ki jih bo župan sproti določal, na podlagi dogovora.

Bizjakova je funkcijo podžupanje nastopila v torek, 27. decembra, ta traja do razrešitve oz. do poteka mandatne dobe župana.

Na novembrskih županskih volitvah je Franc Glušič, ki je bil pred tem zadnja dva mandata podžupan, premagal Antona Mavra, ki je občino vodil 16 let. Glušič je napovedal, da bo funkcijo župana opravljal nepoklicno. Snežka Bizjak je bila občinska svetnica že v prejšnjem mandatu. Sprva je bilo slišati, da bo kandidirala za županjo, kar pa je sama zavrnila. Zdaj je podžupanja.

Člani 11-članskega občinskega sveta so: 

  • SLS (3): Denis Šantej, Franc Dragan, Robert Gregorčič
  • NSi (1): Gregor Škoporc
  • SDS (1): Tamara Vavtar Žibert
  • SD (1): Anton Maver
  • Predlagatelji skupine volivcev (5): Marjan Starič, Ana Vene, Snežka Bizjak, Zvonko Muhič in Matija Kovačič

V občini nekateri pričakujejo, da bo novi župan zamenjal direktorico občinske uprave Mojco Pekolj, vendar pa je z občinske spletne strani razvidno, da do tega doslej ni prišlo.

Kdo je novi župan?

53-letni Franc Glušič se je rodil v Novem mestu in odraščal v delavski družini. Po končani osnovni šoli v Krmelju se  je v letu 1984 vpisal v takratno Kadetsko šolo za miličnike in jo zaključil leta 1988. Nato je služboval v Policiji, od leta 2003 na Uradu kriminalistične policije Novo mesto in od leta 2006 na Generalni policijski upravi, v Upravi kriminalistične policije. Leta 2004 je ob delu diplomiral na Visoki upravni šoli. V letu 2010 je zaključil študij na Fakulteti za državne in evropske študije – smer državna uprava in pridobil naziv magister znanosti.

Pred 32 leti se je preselil v Mokronog in nato na Log. V občinski svet je bil prvič izvoljen leta 2014, maja 2015 ga je nato takratni župan Maver imenoval za podžupana. Drugič ga je za podžupana imenoval januarja 2019. Veljal je za velikega Mavrovega podpornika.

Občina Mokronog – Trebelno je bila ustanovljena leta 2007, površina občine je 73 kvadratnih kilometrov, v 43 naseljih prebiva 3017 prebivalcev.

Vir: Občina (vir) in DVK

M. D.