Mokronog – Trebelno: Dograjen oddelek vrtca v vrednosti 243 tisoč evrov

Včeraj so slovesno odprli dograjen oddelek vrtca na Trebelnem.

V Občini Mokronog  – Trebelno so včeraj popoldne novemu namenu predali dograjen vrtec pri podružnični osnovni šoli Trebelno. Za dograditev enega oddelka vrtca v Trebelnem so podatek o oddaji javnega naročila objavili sredi oktobra lani. Skupna vrednost javnega naročila je bila 199.255,95 evra (brez davka na dodano vrednost).

Z davkom je bilo to 243.092,26 evra za okoli 100 kvadratnih metrov površine, kar pomeni okoli 2400 evrov za kvadratni meter.

Šlo je za naročilo male vrednosti, zaradi česar je občina delo oddala po postopku s povabilom in nato s pogajanjem, obvestila o javnem naročilu tako ni bilo. Na občini so pridobili dve ponudbi, pri čemer so eno ocenili kot nedopustno. Izbrali so podjetje CGP Novo mesto.

V vrtcu v Trebelnem delujeta dva oddelka, od tega je bil doslej en umeščen v prirejeni šolski učilnici. Po novem bo ta v dograjenem vrtcu. Novi oddelek obsega igralnico in spremljevalne prostore, kot so hodniki in garderoba. Uredili so tudi prezračevalno opremo.

Zunaj so uredili tudi večje travno igrišče, ki pa ga bo treba še dodatno opremiti z otroškimi igrali, kar bo še dodaten strošek.

Občina Mokronog – Trebelno je začela samostojno delovati z letom 2007. Čeprav v občini navajajo, da že vse od ustanovitve dalje beležijo demografsko rast in da občina temu sledi tudi na področju izobraževanja in otroškega varstva, pa podatki Statističnega urada RS kažejo, da se število živorojenih otrok v občini ne spreminja zelo bistveno. Največ, 50 otrok, je bilo rojenih v letu 2010, v letu 2014 pa je bilo rojenih otrok le 28. Podatkov za leto 2018 Statistični urad RS še ni objavil.

Podatki o živorojenih v občini Mokronog – Trebelno:

Vir: Statistični urad RS (Surs)

Vrtec na Trebelnem deluje v okviru mokronoškega vrtca Mokronožci. Dva oddelka obiskuje skupaj 36 otrok. Z dograditvijo bo na voljo še nekaj dodatnega prostora za sprejem novih otrok.

V Občini Mokronog – Trebelno starši plačujejo tudi enega najdražjih vrtcev. Občina pa je v zadnjem času oskrbo podražila kar dvakrat: s 1. oktobrom 2018 in s 1. februarjem 2019.

A. L.