Mirna Peč: V muzeju bodo razstavili del zapuščine čebelarja Kastelica

(vir: Občina Mirna Peč)

 V Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči so ob včerajšnjem svetovnem dnevu čebel podpisali donatorsko pogodbo o prejemu zapuščine leta 2010 umrlega čebelarja in rojaka Alojza Kastelica z Vrhpeči.

Ker se mirnopeški muzej posveča tudi čebelarstvu, bodo del Kasteličeve zapuščine razstavili v njegovem Čebeljem svetu.

Kastelic je med drugim napisal tudi knjigo Korenine čebelarjenja in o čebelarjenju napisal preko 200 strokovnih člankov.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je nad pečino Zijalo postavil čebelnjak in tam prideloval matični mleček. Pri tem je bil zelo uspešen, postal je največji dobavitelj tega čebeljega izdelka. Svoje bogato znanje je delil in prenašal mladim.

Občina Mirna Peč mu je za njegove dosežke leta 2001 podelila občinsko nagrado.

Alojz Kastelic se je leta 1923 rodil na Malem Vrhu pri Mirni Peči. Šolal se je v Mirni Peči, Novem mestu in Ljubljani. Pri čebelarjenju se je osredotočil predvsem na matični mleček, cvetni prah in propolis. Leta 1962 je, na primer, pridelal 79 kilogramov matičnega mlečka, kar je bil takratni rekord. Bil je tudi eden izmed pobudnikov ustanovitve Čebelarskega centra Slovenije.

Za svoj prispevek k razvoju slovenskega čebelarstva je prejel najvišja čebelarska priznanja. Leta 1973 je prejel priznanje Antona Janše prve stopnje, leta 1974 red dela s srebrnim vencem in leta 1998 častno priznanje Čebelarske zveze Slovenije za dolgoletno delo v čebelarski organizaciji. Umrl je leta 2010.

M. D.