Ministrica za pravosodje rešuje svojo kožo tako, da bo žrtvovala druge

Dominika Švarc Pipan in Igor Šoltes, ministrica in državni sekretar, oba SD. (vir: arhiv)

Ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, Golobova izbranka za prihodnjo predsednico stranke SD (namesto Tanje Fajon), je stavbo na Litijski 51 v Ljubljani, namenjeno pravosodju, preplačalo za okoli 6 milijonov evrov.

Ministrica zdaj rešuje svojo kožo tako, da je vladi predlagala razrešitev državnega sekretarja na ministrstvu, dr. Uroša Gojkoviča, kar je vlada sinoči na dopisni seji tudi storila. Še dva uslužbenca na ministrstvu pa naj bi Švarc Pipanova premestila.

Janez Janša, predsednik SDS, pa je na omrežju X zapisal, da je Gojkovič ministrico opozarjal na tveganost posla. Pojasnil je, da je izvedbo posla predlagala ministrica in ne njeni uradniki. “Slej ko prej bo to prišlo na dan. Če ne prej, ob interpelaciji. O nakupu je povsem očitno precej več odločal Golob kot Gojkovič,” je še dodal Janez Janša.

Po podatkih naših virov je bil dosedanji potek naslednji:

Dominika Švarc Pipan se je v postopku reševanja svoje (ministrske) kože odločila, da bo krivdo prevalila na druge, da bo žrtvovala druge. To je generalnega sekretarja dr. Uroša Gojkoviča, dr. Simona Starčka, vodjo Službe za nepremičnine in investicije ter varnost pravosodnih organov, ter mag. Janjo Garvas Hočevar, vodjo Službe za finance in proračun (vir).

Potek izvajanja poslov pa je bil naslednji:

– 15. decembra so imeli na ministrstvu za pravosodje sestanek z ekipo, ki so jo zadolžili za pripravo vsega potrebnega, da se nakup izpelje.

– Simon Starček in Janja Garvas Hočevar sta opozarjala, da je časa premalo za izpeljavo takšnega projekta in da se na tak način stvari ne pelje transparentno (pregledno).

– Vodstvo ministrstva za pravosodje je zatrdilo, da je zmenjeno z ministrstvom za finance, da bodo dobili dodatne finance (denar) in da je potrebno vse skupaj pohitriti in da naj dajo vse od sebe, da bo posel izpeljan, saj je za hitro vladno proceduro že vse zmenjeno.

– Nenavadno je bilo, da se je Mestna občina Ljubljana odpovedala predkupni pravici za stavbo v enem samem dnevu – praksa je, da takšen postopek traja vsaj en mesec, torej je vodstvo ministrstvo za pravosodje oz. Dominika Švarc Pipan imela dogovor z Zoranom Jankovićem.

Naši viri dodajajo, da sta vodstvi ministrstva za pravosodje in ministrstva za finance sestankovali ves čas, vendar brez ekipe, ki je delala na projektu, kljub vsem opozorilom Starčka, Janje Garvas Hočevar in ostalih v ekipi.

Še pred sestankom z Golobom je ministrica Dominika Švarc Pipan zagotavljala celotni ekipi, da ji zaupa in da jih bo zaščitila, potem pa se je na sestanku z Golobom nekaj spremenilo in odločila se je žrtvovati tako generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča kot Simona Starčka in Janjo Garvas Hočevar.

Na naslovni fotografiji je ob ministrici Igor Šoltes, nekdanji predsednik Računskega sodišče RS in zdajšnji še edini državni sekretar na ministrstvu. Koliko je biil vnuk Edvarda Kardelja seznanjen z nezakonitimi posli ministrice, se bo nedvomno tudi še izkazalo.

Nadaljevanje bo še zanimivo …

J. M.