Ministrica sporoča: Sami smo krivi za dolge čakalne vrste! Krivi, ne vemo, kaj hočemo!

Krivi, ker smo živi.

V zadnjem času je bilo veliko izrečenega o neurejenosti na področju zdravstva. Prebivalci so nezadovoljni, stanje na področju čakalnih vrst je neznosno, resorna ministrica Milojka Kolar Celarc pa trdi, da je javno zdravstvo dobro in da marsikdo predolgo čaka, ker sam tako hoče.

Krivdo za dolgo čakalne vrste vali na bolnike, v zadnji parlamentarni razpravi je namreč zatrdila, da so pacienti sami krivi za čakalne vrste. Poslanec Jani Möderndorfer pa je bolnike preprosto obtožil, da pacienti ne vedo, kaj hočeso, po njegovem bi bilo treba javne objave seznamov čakalnih vrst enostavno – prepovedati!

Čakalne dobe v treh letih višje za 31 %, ponekod celo 75 %

Stvari so, milo rečeno, nevzdržne. To ve vsak, ki se srečuje z zdravstvenimi težavami in čaka, da pride na vrsto za pregled v specialistični ambulanti ali operacijo. Čakalne dobe so se namreč v zadnjih treh letih povečale za 31 %, čakalne dobe nad dopustno mejo pa so večje kar za 75 %. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 1. julija 2017 na pregled pri specialistih čakalo že 121.412 bolnikov, to je 31 % več kot 1. septembra 2014, ko je Milojka Kolar Celarc prevzela vodenje ministrstva za zdravje. Nad dopustno čakalno dobo jih je bilo 16.643 ali 75 % več kot 1. septembra 2014. Na operacije je čakalo okoli 45.000 bolnikov.

Kako je s tem pri nas, objavljamo tukaj: smo-dolenjci-belokranjci-res-sami-krivi/

Zadnja več kot 15-urna razprava o stanju v zdravstvu v državnem zboru, kjer so obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice, je bila v delih prav šokantna. Pregledali smo posnetke seje in v nadaljevanju objavljamo nekaj izjav. Mnogi med nami ste sejo spremljali tudi v živo, prek tv-ekranov in ste nas ogorčeni opozorili na to.

Kaj sta povedala “eksperta”?

Milojka Kolar Celarc, že drugič interpelirana ministrica za zdravje

Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje:

“Dejstvo je, da ljudje čakajo, toda tudi dejstvo je, da marsikomu ne bi bilo treba čakati tako dolgo, če bi izkoristil možnost, da bi zdravstveno storitev opravil v drugi bolnišnici ali pri drugem specialistu. Kar 60 % čakajočih nad dopustno čakalno dobo jih je bilo s to možnostjo seznanjenih, a so jo zavrnili.”

 

Poslanec Jani Möderndorfer

Poslanec Jani Möderndorfer, po poklicu medicinski tehnik, iz vladajoče stranke SMC, pa je razpravljal o javno dostopnem seznamu čakalnih vrst na spletni strani NIJZ in dejal: “Če mene vprašate in če bi jaz osebno imel vpliv in moč, da bi to naredil, jaz bi jih že danes prepovedal, da so tam objavljene. Prepovedal bi!”

O bolnikih pa:

  • “Za 60 % pacientov preprosto ne vemo, kaj hočejo.”
  • In še: “To je njihova suverena pravica (da ne vejo, kaj hočejo – op. av.), da skačejo sem in tja in se odločajo, da pač enostavno ne bodo šli drugam, kjer imajo možnost, da bi v bistveno krajšem času dobili svojo storitev.”

Ministrica nam torej sporoča: Sami smo krivi!

Tako, zdaj vemo. Javno zdravstvo je dobro, marsikdo predolgo čaka, “ker sam tako hoče”. Če kdo morda na operacijo sive mrene čaka eno leto, si je sam kriv. Če na pregled ščitnice čaka eno leto, si je sam kriv. Če na pregled za oči čaka pol leta, in nato na vsak nadaljnji pregled spet po pol leta, si je sam kriv. Če vmes mine dve leti, pa še vedno nima diagnoze, ker čaka in čaka, vmes pa hodi od ene specialistične ambulante do druge, si je sam kriv. Če kdo na pregled pljuč čaka pol leta in nato vsakič spet po pol leta, si je sam kriv. Če nekdo čaka za ultrazvok trebušne votline eno leto, si je sam kriv. Tudi za to si je sam kriv, da ga v bolnišnici, na primer, na seznam sploh ne vpišejo, ker je čakalna doba 1 leto. Na slednje nas je opozorila bralka iz Novega mesta, ki so jo v Splošni bolnišnici enostavno poslali k specialistu v sosednji zdravstveni dom, na seznam pa je sploh niso vpisali. V zdravstvenem domu so ji povedali, da bi v njihovi ambulanti morala čakati 3 mesece, da pa lahko le nekaj korakov (vrat) stran pri zasebniku pride na vrsto hitro, v nekaj dneh. Ministrica ji sporoča: Sama si je kriva! Le ona ni nič. To, da stvari ne uredi na sistemski ravni, ni njena skrb, pa čeprav je v svojem času za različne svetovalce zapravila kar 450.000 evrov našega denarja.

In še veliko je takšnih primerov. Zdaj vemo: Krivi smo si sami! Ali po poslancu Möderndorferju – kaj pa skačemo sem in tja in ne vemo, kaj bi radi.

Dolge čakalne vrste. (Foto je iz urgence UKC Ljubljana)

To pa še ni vse. Ministrica je še potožila, da menda izvajalci poročajo, da jih celo 30 % ne pride na dogovorjeni poseg. In ker ne pridejo, “povzročajo stroške in podaljšujejo čakalne vrste”. Razumi, kdor more. Vemo namreč, da so čakalnice pred specialističnimi ambulantami ali na urgencah polne, na pregled se čaka po več ur, cele dneve, na operacije po več mesecev. Verjetno si sami tako želimo. Noro!

 

Ob tem, ko smo kar sami krivi za visoke stroške v zdravstvu in dolge čakalne vrste, smo posledično očitno krivi tudi za 200 milijonov evrov izgube v slovenskem zdravstvenem sistemu. Verjetno smo krivi tudi zato, ker smo še živi.

Vir: Seja državnega zbora o (tokrat že drugi) interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, sreda, 13. september 2017 – Posnetki na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/izredne-seje-drzavnega-zbora/