Ministrica: Prihodnji teden pouk na daljavo za vse, v vrtcih še naprej le nujno varstvo

Ministrica dr. Simona Kustec

Vzgojno-izobraževalni zavodi ostajajo še naprej zaprti, s sklepom šolske ministrice Simone Kustec pa se vzgojno-izobraževalni proces v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v prihodnjem tednu izvaja na daljavo. Vrtci bodo še naprej opravljali le nujno varstvo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je na novinarski seji po današnji dopisni seji vlade pojasnila, da jih je pri odločitvi kot prvi kriterij vodila skrb za zdravje, takoj za njim pa za znanje.

“Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili,” je napovedala.

Slovenija se bo tako z naslednjim tednom na področju vzgoje in izobraževanja vrnila v način dela, ki je bil v veljavi v času prvega vala epidemije covida-19 oziroma spomladi.

Vrtci bodi pri opravljanju nujnega varstva otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način, še naprej sledili svoji presoji in presoji županov.

Ministrica je pojasnila, da se med zaposlenimi tako v šolah kot vrtcih še vedno soočajo z aktivno okuženimi, je pa stanje boljše. To je toliko boljše, da so v izobraževanju ponovno zmožni izvesti proces izobraževanja na daljavo po celotni šolski verigi, od osnovnih šol do visokošolskih zavodov.

Ministrstvo je danes vsem ravnateljem poslalo tudi posebno okrožnico z vsemi pojasnili in jih zaprosilo tudi za tekočo komunikacijo s starši, učenci in dijaki.

Za pouk na daljavo je Zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo, in sicer pod zavihkom “Podpora ZRSŠ za šolstvo za pouk na daljavo”, objavil pa je tudi vse že doslej pripravljene usmeritve in priporočila. Posebej za učence razrednega pouka in učence s posebnimi potrebami.

Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo, po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami. Tudi izobraževanje odraslih poteka na daljavo.

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.

Več: ministrstvo 

M. D.