Minister Počivalšek: “Konstrukt, ki je bil zgrajen v korist nekaterih političnih skupin, nima nobene koristi za državo”

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, na današnji novinarski konferenci. (vir: Twitter)

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik stranke SMC, ne bo odstopil z mesta ministra. Pri svojem delu ima polno podporo predsednika vlade Janeza Janše, poslanska skupina SMC pa je po včerajšnjih dogodkih še bolj strnila svoje vrste.

Počivalšek je na današnji novinarski konferenci povedal, da je bila včerajšnja preiskava logična posledica dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij.

“Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval, jih bom pa zagovarjal kjerkoli in kadarkoli. Konstrukt, ki je bil zgrajen v korist nekaterih političnih skupin, nima nobene koristi za državo.”

S preiskovalci je sodeloval in predložil vse dokaze. Pričakuje, da bodo svoje delo opravili konstruktivno in hitro.

Razkril je tudi, da je kazensko ovadbo vložila spletna Mladina, ki je s tem sporočila, da se je v primeru nabave zaščitne opreme iz nevtralne pozicije, ki jo pri medijih sam zelo ceni, prestavila na občutljivo polje opredeljenosti.

Spomnil je, da je bil cilj vlade zagotoviti dovolj opreme, ki smo jo v Sloveniji v času epidemije nujno potrebovali. Navkljub težkim in izrednim razmeram so po njegovih besedah delovali zakonito in transparentno. Verjame, da bodo to potrdili tudi preiskovalni organi. Zanikal je tudi poročanje nekaterih medijev, da je bil priprt. Kot je pojasnil, je bil pridržan v času hišne preiskave, kar je običajen postopek.

“Zadnje mesece smo bili priča vztrajnemu in političnemu maličenju najpreprostejših in objektivnih podatkov do te mere, da smo naš uspešen boj z epidemijo povsem razvrednotili pred slovensko javnostjo,” je bil kritičen.

Po Počivalškovih besedah se bo agonija z zaščitno in drugo medicinsko opremo, potrebno v času epidemije, nadaljevala, dokler pristojne institucije ne bodo predstavile svojih ugotovitev. Na to je pripravljen in s tem nima nobenih težav, je dejal.

Dodal je še, da v Sloveniji velja načelo nedolžnosti vse do pravnomočne obsodbe in pripomnil, da je to v teh časih očitno prepogosto spregledano dejstvo.

Sicer pa mu je žal, da je minister za notranje zadeve Aleš Hojs ob robu hišnih preiskav odstopil, saj je z njim dobro in tvorno sodeloval kot sodelavec v vladi.

Predsednik vlade Janez Janša se je na včerajšnje dogodke že včeraj odzval na družbenih omrežjih, kjer je zapisal:

M. D.