Minister, ki se vedno pojavi tam, kjer ima Golob svoj interes

Bojan Kumer s torbo z logotipom GEN-I, ob uradnem obisku v Berlinu, julija 2022 (vir: Vlada RS)

Bojan Kumer, minister novoustanovljenega ministrstva za okolje, podnebje in energijo, je v pogovoru za enega od spletnih medijev ob koncu tedna napovedal zamik začetka gradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (Jek). Dejal je, da se z gradnjo pretirano ne mudi in ni nič narobe, če se časovnica za drugi blok v Krškem zamakne. 

Na to se je odzval Janez Janša in zapisal: “Izjava za kazenski pregon in odškodninsko odgovornost vlade RS.”

Dejstvo je namreč, da je gradnja drugega bloka ključna za stabilno in zadostno oskrbo z elektriko. Zato so tudi odzivih drugih izredno negativni. Znani politični analitik Tomaž Štih pa je zamik gradnje označil kot največjo katastrofo mandata vlade Roberta Goloba.

“Izposoditi si ves ta denar, dvigniti davke in na koncu ne urediti niti osnovne energetske infrastrukture, bo spomenik nesposobnosti socialistične vlade,” je zapisal Štih.

Bojan Kumer sicer velja za človeka Roberta Goloba, vedno se pojavi tam, kjer ima Golob svoj interes. Goloba pa naj bi zanimalo predvsem to, kako bo z državniške funkcije izvedel privatizacijo celotnega slovenskega elektrogospodarstva. Znano je tudi, da je Gen-I pomemben dejavnik pri sončnih elektrarnah. Sončna in vetrna energija pa ne moreta nadomestiti energije iz Jek. Hkrati Golob prav nič ne naredi za pospešitev gradnje hidroelektrarn, na Spodnji Savi na primer.

Vladajoča koalicija sicer premika gradnje tudi ostalih projektov, tudi infrastrukturnih (ceste ipd.) širom po Sloveniji. Denar pa preusmerjajo v nevladnike, ki so jim omogočili vladanje, pa tudi za migrante. Januarja in februarja so jih obravnavali že 5162 (lani 1381), kar je skoraj štirikrat več kot lani v tem obdobju. Hkrati so začeli celo prikrivati podatke. In takšnih lukenj brez dna je zelo veliko.

M. D.