Minister Hojs z župani o romski problematiki

Predstavniki občin so se z vodstvom ministrstva za notranje zadeve na temo romske problematike sestali že konec junija, nato je vlada ustanovila Delovno skupino, ki jo vodi dr. Anton Olaj (prvi z leve strani) (vir: mnz.si)

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj sprejel župane treh občin: dr. Vladimirja Prebiliča (Občina Kočevje), Gregorja Macedonija (Občina Novo mesto) in Andreja Kavška (Občina Črnomelj).

Župani so predstavili romsko problematiko v svojih občinah in povedali, s kakšnimi težavami se dnevno srečuje lokalno prebivalstvo. Ob tem so predlagali tudi nekaj sistemskih rešitev, ki bi na dolgi rok pomagale k boljši ureditvi romske problematike v jugovzhodni Sloveniji, te pa se ne nanašajo samo na delo policije, temveč tudi na kaznovalno politiko, izplačevanje socialnih transferjev, šolanje otrok …

Minister se je strinjal, da je bilo do sedaj veliko povedanega o tem, malo pa storjenega. Zato se je vlada odločila, da bo ustanovila medresorsko delovno skupino, ki jo bo vodil državni sekretar v Ministrstvu za notranje zadeve dr. Anton Olaj, ki kot nekdanji direktor Policijske uprave Novo mesto problematiko nedvomno zelo dobro pozna. V medresorsko delovno skupino bosta poleg predstavnikov vseh resornih ministrstev vključena tudi dva župana iz najbolj prizadetih občin. Predlog je, da sta to župana Novega mesta in Kočevja.

Župani so pozdravili ta vladni pristop in izrazili upanje, da se bo končno tudi dejansko začelo reševati težave in bodo skupaj prišli do pozitivnih rezultatov.

Ob tem spomnimo, da je novomeški župan Gregor Macedoni pred dnevi glede romske problematike dejal, da se ta hip soočamo z enim največjih izzivov v državi. Povedal je, da je v novomeškem naselju Žabjek med 700 prebivalci le en zaposlen.

“Vemo, da 99 odstotkov Romov ne konča osnovne šole in da 99 odstotkov Romov ni zaposlenih, kar pomeni, da zastavljene državne politike na področju zaposlovanja in delovne zakonodaje v tem segmentu ne delujejo, zato je potrebno iskati dejanske rešitve,” je še dodal Macedoni.

C. R.