Nekatere stvari nam prav nič ne koristijo

Takšne stvari nam prav nič ne pomagajo, virus tega "ne vidi" in ne "sliši". (vir: Twitter)

Predsednik vlade je na Twitterju objavil, da je bilo včeraj v Sloveniji najmanj 16 novih okužb s koronavirusom. “Neodgovorni politiki in mediji pa kljub omejitvi zbiranja na 500 oseb že od začetka maja vzpodbujajo množične proteste in resne nastope ter kršitve zakona. Ogrožajo zdravje in življenja ter širijo covid-19.”

Stvari se poslabšujejo in negirajo vse tiste, ki ponavljajo, da gre le za navadno »gripico«, virus pa bo izzvenel s visokimi zunanjimi temperaturami.

Zadnji dogodki, ne samo pri nas, pač pa tudi v sosednji Hrvaški, če se omejimo le na to državo, pa potrjujejo, da temu še zdaleč ni tako.

V tem tednu je slovenska vlada sprejela še dodatna zakonska predloga o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19. S tem sledijo načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom. Vrednost celotnega paketa je ocenjena na 370 milijonov evrov.

Vlada je podaljšala trajanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delu do 31. julija 2020. Če bo potrebno, bodo ukrep še podaljšali. Določili to tudi, da bo nadomestilo plače za odrejeno karanteno posamezniku pokrila država. S tem so priskočili na pomoč podjetjem, hkrati so se izognili morebitnim odpuščanjem iz tega razloga, kot se je kot namera pri nekaterih v teh dneh že pojavljalo v javnosti.

Ob tem dodajmo, da bodo delavci upravičeni do nadomestila plače, pri tem pa bo višina nadomestila odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni.

Nadalje vlada zagotavlja tudi sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih (DSO, VDC,..), za obdobje dveh let. Za to so zagotovili 31 milijonov evrov.

Pripravljena podlaga za uvedbo aplikacije za spremljanje okuženih

Naslednja, zelo pomembna, stvar pa je vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z novim koronavirusom.

Predlog zakona določa, da je namestitev in uporaba mobilne aplikacije prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko je posameznik potrjeno pozitiven na virus – v teh primerih si mora mobilno aplikacijo obvezno namestiti in vanjo vnesti naključno kodo. V nasprotnem primeru bi mobilna aplikacija izgubila velik del svojega pomena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal, da bi mobilna aplikacija tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, opozorila, v kolikor bi bili v stiku z okuženo osebo. Aplikacija pa je po njegovih besedah smiselna, če jo ima nameščeno večje število državljanov. Mobilna aplikacija bo povsem varna in bo v celoti zagotovila anonimnost.

S tem je vlada pripravila podlago za uvedbo aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi s koronavirusom in nadzor karanten. Z množično namestitvijo bi lahko preprečili morebitno potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju. Za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije je odgovorno ministrstvo za javno upravo. Kot primerne aplikacije v vladi sicer ocenjujejo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji.

Širjenje novega koronavirusa lahko tako še dodatno omejimo. Vendar pa je za to treba upoštevati tudi vsa ostala navodila strokovnjakov, infektologov.

Trenutno je to v zaprtih javnih prostorih obvezna uporaba obraznih zaščitnih mask (lahko tudi rut, šalov in podobno), upoštevanje varne razdalje najmanj 1,5 metra in pa omejeno število pri zbiranju oseb na različnih prireditvah in dogodkih. Trenutno je to omejeno na 500.

Igranje oziroma aroganca nam pri tem ni prav nič v pomoč. Ne nagajamo vladi in zaposlenim v zdravstvu, infektologom in podobno, pač pa sebi, svojim in državljanom nasploh. Šele, ko bodo to vsi dojeli, bodo stvari lahko drugačne.

J. M.