Milijon evrov cena za neobjavo informacij o Gen-I?

Fotografija, ki je v slovenskih medijih ne boste našli: Robert Golob in Bakir Izetbegović, 14. marec 2023; vir: bild.ba)

Robert Golob je včeraj obiskal Bosno in Hercegovino. To je bil njegov prvi uradni obisk v tujini, od kar je junija lani prevzel vodenje vlade, po devet mesecih in pol, odšel je na Balkan in ne v jedrne oz. osrednje države Evropske unije.

Obljubil jim je “dodaten milijon evrov”, toliko naj bi njegova vlada rezervirala za vstop BiH v EU.

Poznavalci so začudeni in se sprašujejo, ali je milijon evrov (davkoplačevalskih) cena za neobjavo informaciji, ki so jih organi BiH zbrali o korupcijskih poslih podjetja Gen-I v BiH, ko je tega še vodil Robert Golob.

Golobov obisk pa je povzročil začudenje tudi v BiH. Portal bild.ba je objavil, da se je med drugim sestal tudi z Bakirom Izetbegovićem, ki je v tem trenutku izrazito nepomemben. Pred petimi meseci je izgubil volitve in ni nobene možnosti, da bi sodeloval v izvršni veji oblasti (vladi). Zato je povsem nerazumljivo, zakaj se je Golob odločil za sestanek z Iztebegovićem. – Zašto se slovenski premijer klošario pri posjetu Bosni i Hercegovini? 

Slovenska vlada Golobovega srečanja z Bakirjem Izetbegovićem, predsednikom Stranke demokratske akcije, ni omenila, posledično o tem ni poročala niti STA.

Bakir Izetbeković je dolgoletni bosansko-hercegovski politik in vodja največje bošnjaške stranke v BiH, pa tudi nekdanji član predsedstva BiH. Mediji so zdaj razkrili, da je 6. marca letos senat Univerze v Sarajevu zaradi ugotovljenih nezakonitosti odvzel magistrski naziv njegovi soproti Sebiji Izetbegović. Slednja je generalna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra v Sarajevu in profesorica na tamkajšnji medicinski fakulteti.

Nasploh pa: Slovenska finančna pomoč BiH pri vstopu v EU ni potrebna. BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016, Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali v Sarajevu izpolniti za status kandidatke. BiH pogojev še ni izpolnila.

M. D.