Migranti v nizkem startu, zahtevajo odprtje mej

Fotografija je simbolična. (vir: N1)

Iz Bosne in Hercegovine poročajo, da so se tujci iz migrantskega centra v Hadžićih pri Sarajevu in sarajevske vojašnice že preselili v Bihać in Veliko Kladušo – kraja, ki sta od slovenske južne meje oddaljena približno 70 kilometrov. Migrantska centra pri Sarajevu pa sta že prazna.

Domačini navajajo, da tujcev pri tem prehajanju nihče ne ovira, niti nadzira, kar še dodatno spodbuja ostale, pa tudi sicer jim v BiH zelo primanjkuje policistov, saj 25 kilometrov državne meje varuje en sam policist.

Včeraj, v soboto, pa je bil pred migrantskim centrom Miral v Veliki Kladuši velik protest migrantov, ki zahtevajo, da Evropska unija in Hrvaška odpreta meje. Zahtevajo tudi boljšo oskrbo, več in boljšo hrano, ogrevanje in podobno. Nekateri sicer navajajo, da naj bi mejni prehod Maljevac med BiH in Hrvaško kmalu spet zaprli. Vsi skupaj pa pričakujejo, da bo spomladanski val v letu 2020 bistveno večji kot pred letom dni.

Včeraj je nato več sto migrantov poskušalo oditi iz sicer prepolnega centra Miral. O tem so poročali agencija Reuters in nekateri hrvaški ter bosanski mediji. Med poskusom zapustitve Mirala je bilo slišati vzklike Svoboda, Vrnite nam denar, Prenehajte nas pretepati. Slednje naj bi bilo uperjeno zoper hrvaške policiste, ki jim dokaj uspešno preprečujejo prehod državne meje.

Policisti so včeraj nekaj migrantom odvzeli prostost, ranjenih ni bilo.

V centru Miral se trenutno nahaja okoli tisoč ljudi, kar je 300 več od zmogljivosti.

Mediji še poročajo, da je v letu 2019 skozi BiH šlo okoli 50.000 migrantov, večinoma so se izrekali za državljane Pakistana, Afganistana, Iraka, Maroka in Sirije. Po nekaterih raziskavah bosanskih oblasti sicer kar 90 odstotkov migrantov ne pove svojih pravih osebnih podatkov.

Ob tem še spomnimo, da je slovenska policija lani prijela dobrih 16.000 migrantov. Če podatek o 50.000, ki so šli skozi BiH, drži, je na dlani, da so jih prijeli manj kot tretjino.

Vir in N1.

C. R.