V Metliki obeležili 150-letnico gasilstva na Slovenskem

Gasilski mimohod v Metliki.

V Metliki je danes potekala slovesnost ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem. Gasilci za začetek organiziranega delovanja na Slovenskem štejejo 19. september 1869, ko so v Metliki ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem. Tej so leta 1870 sledile še ustanovitve prostovoljnih gasilskih društev v Laškem, Ljubljani na na Ptuju.

Poleg 150-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 150-letnice organiziranega gasilstva na Slovenskem gasilci letos obeležujejo tudi 70. obletnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

V Metliki so že dopoldne pred popoldansko osrednjo prireditvijo pripravili slavnostno akademijo ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije.

Osrednja slovesnost z mimohodom gasilcev ter sil za zaščito in reševanje pa je bila popoldne. »Praznovanje tako častitljive obletnice je zagotovo priložnost, da s ponosom pokažemo vlogo in pomen slovenskega gasilstva,« so na svoji spletni strani zapisali v Gasilski zvezi Slovenije, ki jo vodi Janko Cerkvenik.

Po podatkih Gasilske zveze Slovenije ta krovna gasilska organizacija združuje več kot 162.000 prostovoljnih gasilcev, ki so organizirani v 1341 društev, povezanih v 120 gasilskih zvez, združenih v 17 gasilskih regij, in približno 700 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 poklicnih gasilskih enotah.

Mimohoda v Metliki se je udeležilo preko 4000 gasilcev in gasilk iz cele Slovenije.

V nadaljevanju v galeriji objavljamo nekaj fotograj današnjega dogajanja.

 

 

C. R.