Migranti: Ni hiše, ki je ne bi okradli

Vodena Draga (foto: Radio Mrežnica)

Radio Mrežnica je včeraj na svoji spletni strani objavil daljši zapis o migrantih, ki na migrantski poti v Slovenijo prek območja karlovške policijske uprave izvajajo kriminalna dejanja. Očitno so se za objavo odločili tudi zato, ker – kot navajajo – karlovška policija o teh dejanjih ne poroča.

Migranti so prebivalcu Vodene Drage sredi belega dne vlomili v hišo in ga okradli v času, ko je bil na polju. Radio navaja, da to ni prvi in verjetno tudi ne zadnji primer, v katerem je ogrožena varnost občanov in njihovo premoženje.

“Mislil sem, da smo varni, pa očitno nismo. Za kratek čas sem s traktorjem odšel na njivo, ko sem se vrnil, sem imel kaj videti – hiša je bila razmetana, ostal sem tudi brez denarja.”

Tako je povedal prebivalec Vodene Drage, ki so ga prejšnji teden, sredi belega dne, okradli v času, ko je na njivi opravljal kmetijska dela.

Dogajalo se je v času kosila. Prebivalec Vodene Drage sicer ve, da se migranti na tej poti dnevno premikajo proti krajema Beč in Bosiljevo ter nato naprej proti Sloveniji. Vendar pa ni niti slutil, da ga bodo okradli na takšen način. Ostal je brez 2000 hrvaških kun, za spomin so mu, kot pravi, pustili umazano in mokro obleko. Vstop v hišo so namreč izkoristili tudi za preoblačenje.

Istega dne so migranti vlomili tudi v »his«, ki je od hiše oddaljen okoli sto metrov. Ukradli so alkoholne pijače. Tako so lahko sledili migrantski poti, ki je tega dne vodila preko griča Vrh proti Beču in Bosiljevu.

Radio Mrežnica poroča, da v vasi ni hiše, v katero migranti v zadnjih mesecih ne bi vlomili in lastnikom povzročili škodo.

Navajajo, da je to ena od številnih zgodb vlomov in tatvin, s katerimi se srečujejo lastniki hiš in vikendov na področju Karlovačke županije, ki se nahajajo ob migrantski poti.

Zapisali so še, da ima podobne izkušnje tudi lastnica na slovenski strani meje. Tudi ta je za kratek čas zapustila hišo, ko se je vrnila, pa jo je čakalo presenečenje – razmetana hiša, iz katere so migranti ukradli zlatnino, pustili so ji umazane obleke in obutev.

Radio Mrežnica navaja, da v policijskih poročilih za medije takšni primeri vlomov in tatvin, povezani z migrantskim valom, niso zapisani.

Vir: radio-mreznica.hr

(vir: Google, razdalje med kraji)

Vodena Draga je naselje na Hrvaškem, ki upravno spada pod občino Bosiljevo v Karlovški županiji. Od Vinice na slovenski strani je naselje po cesti oddaljeno 15 kilometrov. Iz zemljevida pa je razvidno, da jim je pot proti Sloveniji še bližja, če gredo po stranskih poteh proti Vukovi Gorici in nato Kolpo prečkajo med Preloko in Ziljami.

Radio Mrežnica ima sedež v Dugi Resi in je že več let najbolj poslušani radio v Karlovški županiji.

C. R.