Migranti množično čez Gorjance, policijska uprava v težavah

Gorjanci

Slovenske policijske uprave za čas od petka, 31. januarja do danes 4. februarja 2020 zjutraj, poročajo o vsega 47 prijetih tujcih, ki so nezakonito prečkali državno južno mejo. Domnevno jih naj bi največ prijeli na območju Ljubljane in Kopra (po 19 v štirih dneh).

Vendar bralci za Ljubljano poročajo, da so jih na območju Golovca in Črne vasi danes ponoči s pomočjo helikopterja prijeli precej več. Dodatno zmoti tudi poročanje oziroma neporočanje PU Novo mesto. Sporočil za minuli konec tedna z novomeške policijske uprave namreč ni.

Ko smo preverjali v službi za stike z javnostmi na Policiji in vprašali, ali je izostanek poročanja morda povezan z včerajšnjo stavko policije, so nam sporočili, da je “to je povezano z nenačrtovano odsotnostjo predstavnice za odnose z javnostmi PU Novo mesto”.

To je v teh časih viroze in gripe lahko tudi razumljivo, vendar imajo za takšne primere na PU Novo mesto urejeno nadomestno poročanje. Zelo natančna poročila medijem v takšnih primerih odsotnosti namreč posreduje Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra. V teh dneh, niti danes, pa tega niso poslali.

Kraj Vrhe pod Gorjanci, kjer so imeli migranti svojo pot speljano neposredno ob hišah, potem so v tem delu namestili vojake in migranti so se preusmerili po pot bližje Igleniku.

Stvari bolj zmotijo tudi zato, ker imamo podatke (o tem smo se delno prepričali tudi sami), da migranti zadnje dni dobesedno preplavljajo Gorjance, se pri Dolžu izognejo vojakom in gredo po drugi poti naprej.

Domačini, ki opazujejo te četice, navajajo, da migranti točno vedo, kje se nahajajo vojaki, ki naj bi bili v pomoč pri varovanju državne meje, in tudi, kdaj pridejo na položaj. Domačini sicer praviloma policije sploh ne kličejo več.

In kaj so sporočili s PU Novo mesto?

Za vikend (petek, sobota, nedelja) niso poslali nobenega sporočila, za včeraj pa so sporočili le, da so “na mejnem prehodu Obrežje pri pregledu tovornih vozil našli 2 migranta, ki so ju predali hrvaškim varnostnim organom”.

Kaj se v resnici dogaja, dodatno preverjamo na Policiji.

PU Ljubljana: Prijeli (domnevno) 19 migrantov

Policisti so včeraj in danes ponoči prijeli 7 Maročanov. Takšno je skopo poročilo PU Ljubljana, bralec pa nas je obvestil, da je helikopter na območju Golovca in Črne vasi pri Ljubljani preletaval celo noč. Zjutraj so opazili dve koloni migrantov, policiste in reševalce. Policija poroča le o 7 prijetih.

Za nedeljo so poročali o 5 prijetih Maročanih, tudi te naj bi prijeli na območju Ljubljane. Za petek in soboto prav tako poročajo o 7 prijetih, tokrat Maročanih in Alžircih, prav tako na območju Ljubljane.

Za vse prijete poročajo, da policijski postopki še niso zaključeni, kar pomeni, da se ne ve, koliko so jih ali jih bodo odpeljali v azilni dom in ali bodo morda katerega le vrnili na hrvaško stran.

PU Koper: Prijeli 19 migrantov

Včeraj so prijeli 5 migrantov domnevno Pakistance, ki so jih našli v osebnem avtomobilu na območju proti Hrpeljam, ustavljali so ga s stingerjem. Voznik je pobegnil. Od petka do včeraj pa so prijeli 14 migrantov. Največ na območju Ilirske Bistrice (8), preostalih 6 na območju Kopra. Prijeti so se izrekli za državljane Afganistana, Maroka, Turčije, Tunizije, Iraka, Pakistana in Palestine.

PU Maribor: Prijeli 5 migrantov

Na območju Gruškovja so v noči iz nedelje na ponedeljek v tovornem vozilu turških registrskih oznak prijeli 3 Afganistance. V petek so na območju Gorišnice prijeli dva migranta, domnevno Afganistanca in domnevno mladoletna. Slednja za zaprosila za azil, zato so ju odpeljali v azilni dom.

PU Murska Sobota: Prijeli 4 migrante

V nedeljo so v Ljutomeru prijeli 4 migrante, ki so jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih nezakonitih migrantih ne poročajo.

C. R.