Pod Gorjanci našli migrantski kamp

Člani vaških straž so se v sodelovanju z domačini včeraj odpravili po sledi objav o najdenih odpadkih za ilegalci v krajih pod Gorjancev. Na območju kraja Bukovce pod Dolžem so našli pravi migrantski kamp.

Gre za območje pod Gorjanci, ki je zelo zaraščeno, organizatorji so poskrbeli, da je bilo v tem delu drevje in grmovje požagano, teren pa počiščen.

Najdbe in odpadki kažejo tudi na načrtno in dogovorjeno nezakonito prehajanje državne južne meje, kakršno so decembra 2018 pod okriljem Združenih narodov potrdili z Marakeškim sporazumom, pri tem je sodelovala tudi slovenska vlada pod vodstvom Marjana Šarca.

Mimogrede, sprejem Marakeškega sporazuma sovpada tudi z datumi v Sloveniji skrivoma kupljenih štirih blindiranih avtomobilov za potrebe slovenske vlade: dveh mercedesov po 866 tisoč evrov in dveh BMW-jev X6 po 192 tisoč evrov – v skupni prednosti preko 2 milijona evrov.

Ilegalce usmerja urad Združenih narodov, s sedežem tudi v Sloveniji

Člani vaških straž so v dolinici pod Dolžem na eni strani in Gorjanci (Trdinovim vrhom na drugi) včeraj med odpadki našli tudi odeji z napisom UNHRC The UN Refugee Agency (UNHRC – Urad visokega komisarja Združenih narodov oziroma Agencija Združenih narodov za begunce).

Odvrženo je bilo tudi Potrdilo o izkazani nameri za podajo zahteve za azil v Bosni in Hercegovini, pri uradu v Tuzli. Potrdilo s fotografijo se nanaša na ime Kobir Ahmed, rojen 1. 4. 1987 v Bangladešu. Tuzlanski urad mu je določil gibanje na območju azilnega doma v Trnovem. Določen rok za podajo zahteve za azil je bil 2. 8. 2019. Kobir Ahmed je v tem času odšel v Slovenijo.

Za ilegalci je pod Gorjanci ostal tudi list papirja z izpisanimi navodili in navedbami telefonskih številk.

Ilegalci so ob odhodu odvrgli tudi vsaj en prenosni telefon.

Med odpadki so bili številni nahrbtniki, čevlji, obleke, plastična steklenica, krema in podobno, kar je razvidno iz fotografij.

Domačini v okolici Dolža so o številnih avtomobilih in neznanci, ki raziskujejo tamkajšnji teren, prepreden s številnimi potmi, poročali že dlje časa. Na tem območju se je zgodil že vsaj en vlom.

Zaradi razgibanega terena in hitre vožnje je bil zapis registrske oznake avtomobilov največkrat onemogočen. Zdaj razkrit kamp pa dokazuje, da so iz tega dela množično odvažali ilegalce.

Prijeti na avtobusni postaji Vrhe.

Policija o večjem številu prijetih ali ustavljenih avtomobilih v tem delu doslej ni poročala. V petek in nato v nedeljo so v kraju Vrhe (nad Dolžem) skupno res prijeli 6 ilegalcev, vendar ti niso prišli iz tega kampa, kar dokazuje njihova oprema.

Iz vrha Gorjancev v dolino vodi več poti. Doslej so vedno poročali o ilegalcih in odpadkih na poti proti Šumečemu potoku, Gabrju in nadalje Brusnicam. Še nekaj sporočil je bilo o prijetih na območjih Velikega Cerovca in Vinjega vrha. Pri Dolžu pa ne. Edinega so prejšnji teden prijeli v Vinarebri, ki najverjetneje tudi ni prišel preko tega kampa.

O odpadkih za ilegalci so prejšnji teden poročali tudi iz bližnje okolice Gornje Težke vode pri Novem mestu. Vse to kaže, da preko Gorjancev večinoma nemoteno potekajo številne poti ilegalnih migrantov.

Fotografije včerajšnjih najdb je na svoji Facebook strani sinoči objavila Nataša Zidar, članica vaške straže iz Radovice pri Metliki.

 

Kolovozna pot v Bukovce.

Še posnetek včerajšnjega dogajanja:

O najdbah pri Dolžu smo v ponedeljek popoldne poročali tudi na našem portalu. Zapis je bil satiričen, kar je večina med vami tudi razumela tako. Seveda teh odpadkov nihče ni ponujal otrokom, ki vstopajo v šolo.

C. R.