Migranti: Med prosilci za azil predvsem državljani držav, kjer ni vojne

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V prvem polletju je policija obravnavala 20.274 nezakonitih prehodov slovenske meje, kar je približno trikrat več kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh prehodov 7113. Kar 72,4 odstotka oz. 14.687 vseh ilegalnih migrantov je bilo prijetih na območju novomeške policijske uprave, sledi koprsko območje, kjer so jih prijeli 3990.

Izrazita rast nezakonitih prehodov meje se je začela po aprilu 2022, po tem, ko je Robert Golob napovedal odstranitev ograje na slovenski južni meji, s čimer je migrantom sporočil, da imajo prost vstop v državo.

V letošnjem letu je Slovenija vrnila zgolj 164 migrantov, največ na Hrvaško. Tuji varnostni organi pa so v Slovenijo vrnili 220 migrantov.

Stanje po območjih se je letos bistveno spremenilo. Na območju Policijske uprave (PU) Novo mesto je bilo letos prijetih 7,5-krat več migrantov kot v istem obdobju lani, na območju PU Koper pa vsega 28 odstotkov več kot lani.

Največ migrantov pride s Hrvaške (19.245, lani 6062). Iz Madžarske je letos prišlo 549 migrantov, iz Italije in Avstrije pa se je v Slovenijo vrnilo 479 migrantov.

Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Bangladeša, sledijo državljani Pakistana, Rusije, Kube, Nepala, Indije, Turčije in Sirije. Med migranti, vrnjenimi iz Italije in Avstrije, najdemo tudi državljane Kosova, Albanije, Makedonije, Kitajske, Bangladeša in Srbije. Na letališču pa so prijeli celo enega Kolumbijca.

Večina prijetih policistom takoj izrazi namero za podajo prošenj za mednarodno zaščito. Takšnih je bilo letos 19.451 (od 20.274, kar je 96 % prijetih), lani je bilo število približno štirikrat manjše (namero je izrazilo 5211 ali 73 % vseh prijetih). Izražena namera za podajo prošnje za azil pa pomeni, da morajo policisti migrante, poleg natančnega popisa ob navzočnosti prevajalcev, tudi primerno oskrbeti in jim omogočiti prevoz do prvega azilnega doma.

Poročilo o nedovoljenih migracijah je policija objavila v tem tednu, poročilo je izredno skromno, kar je značilnost za zdajšnjo vlado, ki javnosti posreduje čedalje manj podatkov.

Iz podatkov Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov je razvidno, da se število novo nastanjenih prosilcev za azil po mesecih povečuje (od 440 januarja do 632 junija). Skupno jih je bilo letos 3153.

Nadalje je iz podatkov urada razvidno, da med prosilci za azil prevladujejo Maročani (v 1. polletju jih je bilo 2203), sledijo Alžirci (231), Pakistanci (111), Indijci (107) in Rusi (66). Pri tem gre za države, kjer državljani niso ogroženi zaradi vojne.

Vir: policija.si in Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov 

A. L.