Golobovi ministri vse bolj zmedeni – glasujejo proti lastnim predlogom

Vlada RS (vir: Twitter)

Vlada Roberta Goloba po dobrem letu vladanja deluje vse bolj zmedeno. Njeni ministri glasujejo proti lastnemu predlogu glede migracijske zakonodaje, vlada pa gre v rekorden nakup orožja, čeprav je že lani jeseni prekinila pogodbo za nakup oklepnikov, ker da ne bomo vlagali v nakup orožja.

 

Svojevrstno zmedenost vlade in njenih članov kaže ravnanje ministrov Luke Mesca (Levica), Marjana Šarca (Gibanje Svoboda), Matjaža Hana (SD) in Alenke Bratušek (Gibanje Svoboda). Omenjeni ministri so bili namreč v prejšnjem sklicu državnega zbora med 36 opozicijskimi poslanci, ki so vložili zahtevo za oceno ustavnosti sprememb zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, ki jih je sprejela vladna koalicija Janeza Janše.

Zdaj je ustavno sodišče, ki obravnava zadevo, po utečenem protokolu za mnenje o predlogu vprašalo vlado. Vlada je o njem odločala pretekli četrtek, ob tem pa potrdila mnenje, da so spremembe omenjenih zakonov po njenem prepričanju v skladu z ustavo. Za tak sklep so glasovali tudi prej omenjeni ministri, ki so tako glasovali proti lastnemu predlogu.

Še večjo zmedenost vladne barke kaže odločitev vlade, da bo izvedla rekorden nakup vojaške opreme, za kar namerava porabiti 695 milijonov evrov. Med drugim načrtuje nakup 106 bojnih osemkolesnikov boxer, kopenski sistem zračne obrambe, helikopterje in dodatno transportno letalo Spartan. Slednje ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi vlada odpoved nakupa 136 boxerjev, ki jih je naročila prejšnja vlada, lani jeseni zagovarjala ravno s pojasnilom, da ne bo zapravljala denarja za orožje.

A. V.