Migrant zabodel nekdanjo slovensko vojakinjo

Eritrejec na sodišču v eni od prejšnjih kazenskih ovadb. (vir: Twitter)

Poročali smo že, da je v torek zvečer migrant v Ljubljani zabodel žensko. Včeraj je bilo nato znanih še več podrobnosti.

Zgodilo se je v lokalu na Šubičevi, v bližini parlamenta. Eritrejec je zabodel Slovenko, nekdanjo vojakinjo Majo, ki je pridobila težje poškodbe.

Gre za migranta, ki je v Slovenijo prispel že leta 2010 in je bil doslej zaradi nasilništva že večkrat obravnavan.

Napadalca z nožem naj bi pri prejšnjih kazenskih postopkih pomagale nevladne organizacije oz. Inštitut 8. marec, katerega predstavnica za javnost je Nika Kovač. Eritrejcu naj bi pomagali s svetovanjem in pravno pomočjo. Inštitut je sicer podaljšana roka Levice.

Ko se je včeraj to razvedelo, je nekdanji generalni direktor Policije dr. Anton Olaj 8. marec prek Twitterja vprašal, ali to drži in dodal, da ima javnost pravico vedeti. Z 8. marca na vprašanje niso odgovorili, kar pomeni, da so informacije najverjetneje točne.

Izvedelo se je še, da bi morala Slovenija Eritrejca že zdavnaj vrniti v izvorno državo, vendar so mu tudi tu pomagali, da se to ni zgodilo, z izgovorom, da bi ga “v domovini preganjali”.

Po omrežjih je tudi zaokrožila fotografija Eritrejca s sojenja v nekaterih od prejšnjih kazenskih postopkov. Hkrati Peter Jančič opozarja, da policija javnosti prikriva, kdo je storilec, da bi zaščitila njegovo zasebnost. Hkrati celo policija navaja, da migrant biva v Sloveniji, ker ga “ni možno odstraniti v izvorno državo”. Zakaj ne, uradno ne pojasnjujejo, smo pa policijo to vprašali z našega portala. Ko dobimo odgovor, bomo tega objavili.

Jančič še opozarja, da običajno, ko gre za podobna kazniva dejanja, ki jih zagrešijo migranti, policija in celo sodišča poskušajo čim bolj prikriti dogajanje in imena vpletenih medijem in javnosti.

Dodajmo, da je bila v ponedeljek v državnem zboru obravnavana interpelacija zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar, zapomnili smo si jo po besedah: “Migranti so naša kulturna obogatitev.”

Policija sicer še do danes ni objavila podatkov o nezakonitih prehodih slovenske južne meje do konca oktobra 2022. Boštjan Šefic, nekdanji državni sekretar in zdajšnji svetovalec za nacionalno varnost predsednika republike Boruta Pahorja, pa je razkril, da je bilo teh 22.000, kar je označil kot “odločno preveč”. “To je obseg, ki nas mora skrbeti”, je dodal.

M. D.