Metlika: Stanje v Domu starejših občanov se umirja

Dom starejših občanov Metlika

Vodstvo Doma starejših občanov (DSO) Metlika je objavilo, da je bilo v obdobju do 4. junija 2020 z novim koronavirusom okuženih skupno 54 stanovalcev.

Od tega jih je 34 že ozdravelo, 4 so še pozitivni, 16 pa jih je žal umrlo.

Zadnji pozitivni bris je v domu je bil zabeležen 18. maja 2020. Navajajo, da nihče od obolelih ni v kritičnem stanju, vsi se počutijo dobro.

V DSO Metlika so še zapisali, da s 1. junijem obiski v domu nekoliko sprostili, še vedno pa jih je treba vnaprej najaviti. Obiski lahko trajajo dlje časa, izvajajo pa se še vedno na dvorišču doma.

Prinašanje hrane stanovalcem s strani obiskovalcev je dovoljeno, vendar v primernih količinah in v originalni embalaži. Obiskovalci pa morajo ob obisku izpolniti vprašalnik glede svojega zdravstvenega stanja.

V domu izvajajo tudi vse preventivne ukrepe za preprečevanje okužbe. V primeru pojava suma na okužbo ali okužbe imajo pripravljene prostore za izolacijo in primerno zdravljenje.

S torkom, 9. junijem 2020, pa začnejo tudi s sprejemom novih stanovalcev.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji zaradi novega koronavirusa umrlo 108 oseb, od tega jih je imelo 17 stalno prebivališče v Občini Metlika. To pomeni, da je dodatno umrla še ena oseba. Drugih umrlih zaradi covida-19 v Beli krajini ni bilo.

V občini Črnomelj je bilo 10 obolelih, v občini Metlika 75 in v občini Semič 8. Skupno je to 93 oseb.

To pomeni, da je bilo v občini Metlika še 21 drugih obolelih oseb (poleg stanovalcev DSO), v celotni Beli krajini pa dodatno še 39 oseb.

Umrli glede na starost v Sloveniji so bili naslednji:

Starost          Število:

  • 45-54 let:        2
  • 55-64 let:        2
  • 65-74 let:       15
  • 75-84 let:       28
  • 85 let in več:  61

Spomnimo. V Metliko je okužbo v začetku marca vnesel zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, ki se je vrnil iz počitnic v Italiji. Zdravnik je bil tudi pooblaščeni zdravnik za DSO Metlika.

C. R.