Metlika: Policisti so lani izdali 57 odstotkov več plačilnih nalogov

Na območju metliške občine se je število kaznivih dejanj lani povečalo. Škode je bilo za 119 tisoč evrov. Policisti so preiskali več kot polovico kaznivih dejanj, družinsko nasilje pa so obravnavali v 20 primerih in izrekli 5 prepovedi približevanj. Na področju premoženjske kriminalitete so obravnavali 20 odstotkov več kaznivih dejanj kot leta 2016. Preiskanost velikih tatvin in vlomov je bila 22,2-odstotna. Odredili so tudi 4.124 preizkusov alkoholiziranosti. Zajeli so 44 migrantov, 3 od teh so vrnili. Migrant je poškodoval policistko.

Na jutrišnji seji metliškega občinskega sveta bodo svetniki obravnavali tudi poročilo Policijske postaje Metlika o varnostnih razmerah na območju občine v letu 2017.

Iz poročila je razvidno, da so metliški policisti lani obravnavali 175 kaznivih dejanj, število teh se je glede na leto 2016 povečalo za 9,4 odstotka. Okrožnemu državnemu tožilstvu so poslali 101 kazensko ovadbo (11 odstotkov več kot leto prej) in 60 ovadb po skrajšanem postopku (50 odstotkov več kot lani.

Storilci so s kaznivimi dejanji povzročili za 119 tisoč evrov škode.

Uspešno so raziskali 99 kaznivih dejanj, odstotek raziskanosti znaša 56,6 odstotka vseh kaznivih dejanj.

Obravnavali so tudi 5 kaznivih dejanj zoper življenje in telo, preiskanost teh dejanj je bila 100-odstotna. Na področju zakonske zveze, družine in otroke so obravnavali 20 kaznivih dejanj, od tega jih je bilo 9 zaradi nasilja v družini, 9 zaradi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja in dveh dejanj odvzema mladoletne osebe.

Zaradi družinskega nasilja so izrekli 5 prepovedi približevanja.

Na področju premoženjske kriminalitete so obravnavali 106 kaznivih dejanj ali petino več kot leta 2016. Preiskali pa so 39,6 odstotka vseh tovrstnih dejanj. Glede na vrsto teh kaznivih dejanj so obravnavali 37 tatvin, 36 velikih tatvin, 11 poškodovanj tuje stvari in 10 klasičnih goljufij. Preiskanost velikih tatvin oz. vlomov je bila 22,2-odstotna, leto pred tem so preiskali le dobrih 6 odstotkov takšnih tatvin.

Obravnavali so 4 kazniva dejanja, kjer so bili osumljeni storilci mladoletniki.

Lani so obravnavali še 16 gospodarskih kaznivih dejanj, od tega 1 zaradi poslovne goljufije, 3 zaradi goljufije, 1 zaradi kršitev temeljnih pravic delavcev, 4 zaradi ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva, 2 zaradi ponarejanja denarja, 1 goljufijo v škodo Evropske unije in 3 druga kazniva dejanja.

S področja drog so obravnavali 5 kaznivih dejanj. Zasegli so 1.325,5 grama marihuane. Zastrupitve z drogami lani niso obravnavali. Prav tako ni bilo kaznivih dejanj s področja orožja ali eksploziva. Obravnavali niso niti kaznivih dejanj, povezanih z organiziranjem in prevozi migrantov preko državne meje.

Policisti PP Metlika so v letu 2017 obravnavali še:

  • 9 požarov,
  • 5 delovnih nesreč,
  • 1 poskus samomora in
  • 3 iskanja pogrešanih oseb.

V cestnem prometu so izdali:

  • 507 opozoril (petino manj kot leto prej) in
  • 2.175 plačilnih nalogov (57,3 odstotka več kot leto prej).

Obravnavali so več prometnih nesreč, ena je bila smrtna. Umrl je motorist, ki ni bil povzročitelj nesreče.

Alkoholiziranih povzročiteljev je bilo manj kot leto prej. Odredili so 4.124 preizkusov alkoholiziranosti.

Največji porast prometnih nesreč je bilo zaradi nepravilnega prehitevanja in varnostne razdalje. Manj nesreč pa je bilo neprilagojene hitrosti in neupoštevanja prednosti.

Mejne zadeve in tujci

Lani je mejo ilegalno prestopili 44 oseb. Polovica jih je bila Alžircev, po 7 jih je bilo iz Libije in Maroka, 3 so bili Sirijci, 2 Afganistanca, 1 Hrvat, 1 Iračan in 1 Kubanec.

Od 44 lani prijetih oseb so 3 osebe vrnili.

Policisti PP Metlika so lani pri obravnavi nedovoljenih prehodov državne meje obravnavali 1 kaznivo dejanja napada na policista oziroma policistko. Gre za znani primer, ko je migrant poškodoval metliško policistko.

A. L.