Merjenje javnega mnenja: Podpora SDS in Povežimo Slovenijo raste, Gibanje Svobode stagnira, SD slabo kaže

Kandidati SDS za aprilske državnozborske volitve. (vir: arhiv)

Dobri trije tedni do volitev, natančneje 22 dni. Slabo kaže stranki SD, podpora SDS in Povežimo Slovenijo raste. Poleg stranke SAB bi zunaj parlamenta ostala tudi stranka LMŠ. Gibanju Svoboda je začela podpora nazadovati. V parlament bi prišlo 6 strank (trenutno jih je devet).

To so najbolj pomembni dnevni premiki javnomnenjske raziskave agencije Parsifal, merjenje je bilo opravljeni od 29. do 31. marca.

Med opredeljeni volivci bi SDS dobila 33,8 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 21,9 odstotka glasov in SD 8,6 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi prestopile še stranke: gibanje Povežimo Slovenijo (8,1 odstotka glasov), Levica (5,3 odstotka glasov) in NSi (4,8 odstotka glasov).

Pred parlamentom (prag za vstop je 4 %), bi ostale stranke: LMŠ (3,4 %), Resni.ca (2,8 %), SNS (1,7 %), DeSUS (1,0 %), Vesna (0,7 %) ter (združeni) Naša prihodnost + Dobra država (0,4 %).

Naslednjih parlamentarnih volitev se bo zagotovo udeležilo 65,1 odstotka anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 9,3 odstotka anketirancev.

Pregled skozi čas

Če si pogledamo graf, ki po različnih obdobjih kaže, koliko podpornikov posameznih strank bi se udeležilo volitev, lahko vidimo, da je število podpornikov stranke SDS, ki bi oddali svoj glas, občutno naraslo. Število podpornikov Gibanja Svoboda, ki bi se udeležilo volitev, je nekoliko upadlo. Upadlo je tudi število podpornikov stranke SD, ki bi se udeležili volitev. Občutno pa je naraslo število podpornikov gibanja Povežimo Slovenijo, ki so pripravljeni oditi na volišče. Porast je viden tudi pri podpornikih strank NSi in Levica.

Demografski podatki

V raziskavo je bilo zajetih 786 anketirancev, od tega 50,4 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 55,1 let, standardni odklon je 16.6. Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (24,8 %), sledita podravska (15,5 %) in savinjska (12,8 %) regija.

Vir: Dnevne meritve javnega mnenja

A. L.