Martić in Fijavževa prepričana, da 59 novinarjev od 134 predstavlja večino uredništva

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so upravo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in v. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS) Andraža Pöschla včeraj pozvali, naj vzpostavita zakonito stanje v uredništvu informativnega programa 1. programa TVS, kjer je bila za v. d. odgovorne urednice imenovana Polona Fijavž. Tudi v združenju so prepričani, da njeno imenovanje ni bilo zakonito, saj Fijavževa ni dobila predpisane večine glasov uredništva.

 

V ZNP navajajo, da je direktor TVS po pritiskih na prejšnjo v. d. odgovorno urednico Jadranko Rebernik in posledično njenem odstopu za njeno naslednico imenoval Polono Fijavž, kar pa je storil brez da bi pred tem pridobil mnenje uredništva, ki ga zahteva zakon o RTVS. Nezakonitost je nato reševal tako, da so v uredništvu naknadno izpeljali izrekanje programskih delavcev o Fijavževi, a tudi potem potrebnega večinskega soglasja zaposlenih ni bilo.

21.b člen zakona o RTVS namreč določa, da morajo direktorji za imenovanje odgovornih urednikov pridobiti pozitivno mnenje večine programskih delavcev v uredništvu, za katero je kandidat predlagan. V kolikor pozitivnega mnenja direktor ne dobi, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje tudi svojega kandidata za odgovornega urednika.

Kot je znano, je pravico izrekanja o primernosti Fijavževe imelo 134 programskih delavcev v informativnem programu 1. programa TVS. Glasovalo je 60 upravičencev, od katerih jih je Fijavževo podprlo 59. Slednje pa ne predstavlja potrebne večine (68 zaposlenih) programskih delavcev v uredništvu, ki jo zahteva zakona.

Glede na to je imenovanje Fijavževe pravno formalno nezakonito, zato v ZNP pozivajo direktorja TVS, da v informativnem programu vzpostavi zakonito stanje – bodisi tako, da namesto Fijavževe imenuje drugega kandidata, ki bo imel podporo večine programskih delavcev, bodisi da izpelje nadaljnji postopek, kot ga določa zakon v primerih, ko kandidat nima potrebnega soglasja zaposlenih, torej, da uprava za imenovanje Fijavževe pridobi soglasje sveta zavoda, so zapisali.

V vodstvu RTV Slovenija se medtem na očitke očitno ne ozirajo oziroma jih vsaj za zdaj ignorirajo. Na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je vodstvo predstavilo stanje na RTV, je Fijavževa glede očitkov o nezakonitosti njenega imenovanja dejala, da so neupravičeni. Predsednik uprave RTV Zvezdan Martić pa je ocenil, da je bilo imenovanje zakonito. “V uredništvu je dobila 98-odstotno podporo,” je poudaril. Za Martića in Fijavževo torej 59 zaposlenih, ki je podprlo Fijavževo, v 134-članskem kolektivu predstavlja večino.

A. V.