Mark Boris Andrijanič novi minister

Državni zbor je potrdil Marka Borisa Andrijaniča za ministra, pristojnega za digitalno preobrazbo. Novi minister je pred državnim zborom že zaprisegel in poslance tudi nagovoril. 

Mark Boris Andrijanič je pred imenovanjem uspešno prestal zaslišanje pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Uspešno pa je prestal tudi glasovanje v državnem zboru.

“Dosedanje izkušnje kažejo, da pri digitalni preobrazbi Slovenije nismo bili uspešni. Zato potrebujemo osebo, ki bo koordinirala digitalno preobrazbo,” je na izredni seji dejal predsednik vlade Janez Janša.

Mark Boris Andrijanič

Andrijanič je 38-letni univerzitetni diplomirani pravnik. Rodil se je v Ljubljani, velik del otroštva je preživel v Novem mestu, od koder izhaja njegova družina. V Ljubljani je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Univerzi v Oxfordu je študiral mednarodne odnose in pridobil naziv Master of Public Policy.

Ponosen je, da je že od mladih nog aktiven v civilni družbi. Soustanovil in vodil je vrsto nevladnih organizacij, ki so si prizadevale za promocijo podjetništva in aktivnega državljanstva. Ena od njih je mladinska pobuda Mreža idej, ki je v času zadnje finančne krize stotinam mladih pomagala do novih znanj, veščin in zaposlitvenih priložnosti.

Vzpostavil je tudi vrsto strateških partnerstev z mesti in nevladnimi organizacijami na področju trajnostne mobilnosti, pametnih mest in digitalne transformacije ter kot govorec sodeloval na številnih mednarodnih konferencah o novih tehnologijah tako v EU kot ZDA.

Sodeloval je pri digitalni transformaciji Estonije, v desetih letih življenja v tujini je sodeloval tudi pri številnih drugih uspešnih digitalnih zgodbah. Nekaj časa je bil v Bruslju, pred tem pa tudi v Washingtonu in Sierri Leone. Maja 2016 se je zaposlil pri tehnološkem podjetju Uber, kjer je bil do povabila, naj kandidira za ministra, direktor za korporativne zadeve v srednji in vzhodni Evropi. Kot pravi, nikoli ni bil Uberjev lobist in tudi služba tam ga ne čaka.

Aprila letos je prevzel vodenje strateškega sveta za digitalizacijo pri vladi. Ta je konec junija predstavil prvi paket ukrepov s 40 rešitvami za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva, v katerem pa po njegovih besedah še niso zajete vse rešitve, ki bi bile potrebne za napredek Slovenije na tem področju.

Predstavitev novega paketa ukrepov napoveduje septembra.

Vir: siol.net

M. D.