Maja Fink: Noben uspeh ne pride čez noč

Maja Fink (Foto: Jani Pavlin)

»Vztrajnost in želja po izzivih jo vodita tako v poslovnem kot z zasebnem življenju,« se prične obrazložitev nagrade za poslovno asistentko/tajnico leta, ki jo prejela 29-letna Maja Fink. Mirnopečanka, žena, mati dveh osnovnošolk, tekačica, predvsem pa aktivna državljanka, ki trdi, da prav nikomur izmed nas ne bi smelo biti vseeno, kaj se okoli nas dogaja. Zato se podaja na lokalne volitve kot kandidatka za svetnico na listi SDS.

Pa začniva z vašim, najverjetneje, najpomembnejšim dosežkom tega leta. Postali ste poslovna asistentka/tajnica leta 2018. Kaj mora imeti nekdo, da prejme takšno nagrado, in kaj je najpomembnejše sporočilo, ki ga preko te nagrade javnosti sporočate vi?

Maja Fink (foto: Jani Pavlin)

Imeti mora dobro strokovno znanje, mora si upati izpostaviti se in pokazati svoje delo. Letos je izbor temeljil tudi na uspešno izpeljanem projektnem delu v zadnjem letu, v polfinalnem izboru pa tudi na preizkusu komunikacijskih veščin. Moje sporočilo je, da je potrebno vztrajati, tudi v najtežjih trenutkih, kajti le tako lahko dosežemo zastavljene cilje.

Navadno pravimo, da so uspešni ljudje tisti, ki imajo trdno oporo v svoji družini. Je tudi pri vas tako?

Najprej se moramo zavedati, da uspeh ne pride čez noč in da moramo za to, da na nekem področju uspemo, vložiti veliko truda, vztrajnosti in časa. Podpora tako družine kot ljudi, s katerimi delamo, je tukaj, seveda, ključna. Ob tej priložnosti bi se zato zahvalila vsem, ki me obkrožajo in podpirajo, saj moji uspehi brez njih ne bi bili mogoči.

In vendar si po napornem delovnem dnevu, ko doma postorite vse družinske obveznosti, vzamete tudi čas zase, za vaš tek. Mnoge vikende skupaj z družino preživite na različnih koncih Slovenije, kjer se udeležujete organiziranih tekov.

Maja Fink (foto: osebni arhiv)

Takoj je. S tekom sem se rekreativno pričela ukvarjati pred nekaj leti. Vsakodnevno usklajevanje obveznosti v službi, družini in tudi sicer od mene terja svoj davek, zato sem že pred časom ugotovila, da moram storiti tudi nekaj zase, za svoje dobro fizično in psihično počutje.

Ljudje se s stresom soočamo zelo različno in zame je tek najboljši »spopad« z njim. Med tekom se sprostim, poglobim vase in razmislim o vsem, kar se mi je skozi dan zgodilo. Na začetku je bil tek krajši in počasnejši. Z vztrajnostjo in voljo pa so se kilometri daljšali, postala sem hitrejša. Ker sem želela, da je moj tek tudi strokovno bolj oblikovan in podkovan, sem se odločila, da se pridružim tekaški vadbi našega odličnega tekača in Mirnopečana Mitje Krevsa. Tako sem se letos udeležila kar nekaj organiziranih tekov, na katerih sem osvajala tudi medalje.

Menda vas konec meseca, prav na vaš rojstni dan čaka prvi pravi, torej 42–kilometrski maraton. Kam se odpravljate?

Maja Fink (foto: osebni arhiv)

Svoj prvi pravi maraton bom odtekla v Ljubljani na ljubljanskem maratonu. Glede na to, da bom obrnila novo desetletje, sem se odločila, da si dokažem, da lahko premaknem še en mejnik v svojem življenju. Če mi bo uspelo pa bomo, seveda, videli konec oktobra.

Dotakniva se še letošnjih lokalnih volitev. Pravite, da vam ni vseeno, kaj se v državi, predvsem pa v vaši občini dogaja. Kandidirate za občinsko svetnico na listi SDS, katere članica ste že več let. Zakaj prav SDS?

Nikomur ne bi smelo biti vseeno, kaj se dogaja okoli nas. Za članstvo sem se odločila že pred leti, in sicer na pobudo predsednika odbora. Zakaj prav SDS? Zato, ker me je stranka prepričala s svojo vizijo za boljšo in uspešnejšo Slovenijo.

Kako ocenjujete vključenost mladih v vsakodnevno družbeno dogajanje? Zdi se, da se mladi množično udejstvujejo v najrazličnejših prostovoljnih društvih, manj pa jih zanima politika, čeprav je politika pravzaprav vse, kar nas obdaja – gradnja pločnika v sosednji vasi, čista pitna voda, varstvo otrok ali donacija prostovoljnemu društvu. Vam je mar, radi poudarite.

Vseeno mislim, da mlade politika v veliki meri zanima in si tudi izoblikujejo stališča o tistih področjih, ki jih zanimajo. Problem pa je po mojem mnenju v tem, da so interesi mladih v politiki premalo zastopani, zaradi česar potem izgubljajo zaupanje v politiko. Poleg tega je tukaj še »pranje umazanega perila« v javnosti pred volitvami, kar jih še dodatno odvrne od tega, da bi se v politiko aktivno vključevali.

Kaj pogrešate v Mirni Peči in s čim ekipa SDS v Mirni Peči nagovarja volivke in volivce na tokratnih lokalnih volitvah?

Mirna Peč je občina, ki se je v zadnjih letih lepo razvila. Za razliko od nekaterih večjih občin imamo novo, lepo opremljeno osnovno šolo z vrtcem in telovadnico. Veliko projektov je že začrtanih, ki se bodo nadaljevali v naslednjem mandatu in ki jih bomo v občinskem odboru SDS podpirali. Je pa, seveda, še veliko za postoriti, denimo, na področju obnove lokalnih cest, ki so bile v preteklih letih zanemarjene, ter na področju razvoja turizma in privabljanju večdnevnih turistov v našo občino.

V ekipi SDS Mirnopečanom in Mirnopečankam obljubljamo, da se bomo borili za čim bolj enakomeren in enakopraven razvoj vseh delov občine. Verjamemo, da nismo tako velika občina, da tega ne bi zmogli narediti.

Maja Fink na novomeškem pol maratonu. (foto: osebni arhiv)

A. M.