Ljudje ob Kolpi: Franc Hočevar

Franc Hočevar

dr. Franc Hočevar, matematik in fizik

Rojen 10. oktobra 1853 v Metliki, umrl 19. junija 1919 v Gradcu (Avstrija)

Franc se je rodil v Metliki, v družini sodnega pisarja Rajmunda Hočevarja. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani kjer je leta 1871 tudi maturiral. Odločil se je za študij matematike in fizike na univerzi na Dunaju, kjer je pod mentorstvom Ludwiga Edwarda Boltzmanna 1875 leta (ali mogoče 1876?) doktoriral s področja določenih integralov. Ne glede na to, kateri podatek je pravi – ostaja dejstvo, da je doktoriral pred 23. letom starosti. Po končanem študiju se je zaposlil kot asistent na fakulteti na Dunaju, pozneje pa se je odločil za profesuro na gimnaziji v Innsbrucku, nato pa na Visoki tehniški šoli v Brnu. Po štirih letih profesure v Brnu je bil izvoljen za rednega profesorja na strojni fakulteti v Gradcu in bil pozneje devetkrat izvoljen za dekana strojne fakultete. Rektorskemu imenovanju se je večkrat odrekel. Menda zaradi slabega zdravja (težave s srcem). Napisal je veliko učbenikov za matematiko za različne stopnje srednjega šolstva, ki so bili v uporabi vse do konca prve svetovne vojne, na Hrvaškem in v Bosni tudi do konca druge vojne.

Pisal je v nemškem jeziku, vedno pa se je podpisoval s slovenskim imenom. Veliko njegovih knjig je bilo prevedenih v hrvaščino, srbščino in italijanščino. A nobena v slovenski jezik. Leta 1903 je v Londonu izšel prevod ene njegovih številnih knjige v angleščini. Leta pozneje je bil objavljen še prevod njegove druge knjige. Napisal je tudi ogromno znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre – v strokovnih krogih so posebej izpostavili 21 člankov. V šolstvu njegovi učbeniki veljajo kot kratki, koncizni in jasni. Poznanih je 194 prvih izdaj njegovih knjig, izšlo pa je še 156 ponatisov. S svojim marljivim delom in uspehi si je prislužil tudi častni naslov »Dvorni svetnik«.

Njegovi študenti so ga opisovali kot pravičnega profesorja in zavednega Slovenca. 

Ob prizadevanju Metličana Jožeta Vraničarja – Bosca, tudi profesorja matematike in fizike, je dobil Franc Hočevar ob 90-obletnici smrti v Metliki spominsko ploščo, izdana pa sta bila tudi priložnostna spominska dopisnica in žig.

Zapisal: Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa, Adlešiči