Oproščen pozivov k uboju Janeza Janše

Ludvik Tomšič med pozivi k uboju Janše. Takrat se je zdel povsem prišteven.

Iz slovenskih sodnih dvoran prihaja še ena nenavadna sodba. Ludvik Tomšič, ki je na enem od shodov leta 2020 pozival, da je treba predsednika SDS Janeza Janšo ubit, je oproščen. Zadeva sicer še ni pravnomočna.

 

Po navedbah medijev je sodnica poudarila, da so Tomšičevi vzkliki nedvomno predstavljali grožnjo in da so bili podani znaki kaznivega dejanja. Toda sodni izvedenec psihiatrične stroke je na sojenju ocenil, da se Tomšič v kritičnem času zaradi osebnostne oziroma duševne motnje ni mogel obvladovati, okrnjena pa da je bila tudi njegova zmožnost razumevanja.

Tomšič je ob protestih proti nastajanju vlade Janeza Janše spomladi 2020 na ljubljanskih ulicah dalj časa vpil, da je Janšo treba ubit. Med drugim je skandiral “ubi Janšo” in pozival, da je “Janeza Janšo treba samo ubiti in nič drugega”. Pri tem se je, vsaj po posnetkih sodeč, zdel povsem prišteven.

Tožilstvo ga je kazensko preganjalo in predlagalo pogojno obsodbo na štiri mesece, ki ne bi bila izvršena, če v letu dni ne bi storil podobnega kaznivega dejanja. Danes pa ga je sodišče oprostilo. Menilo je namreč, da Tomšič ob storitvi kaznivega dejanja ni bil prišteven. O zadevi bo najverjetneje odločajo višje sodišče.

A. V.