Nasilneži nad policijo z granitnimi kockami, steklenicami in pirotehniko

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Na sinočnjem izgredu sredi Ljubljane se je po navedbah policije zbralo več sto ljudi, za katere je direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar povedal, da “ti ljudje niso prišli z namenom protestiranja na miren način, temveč z namenom napada na policiste”.

Nasilje se je začelo že kmalu po 17. uri, ko so nasilneži, po navedbah očividcev pripadniki Antife (organiziranega gibanja skrajno levih aktivistov, ki se zatekajo predvsem k nasilju) napadli policiste, ker so popisali protestnika, ki je provociral v srbskem jeziku, in so enega od policistov brcnili v hrbet.

Udeleženci so v policiste metali različne predmete, steklenice, granitne kocke, petarde in ostalo pirotehniko, slišati je bilo tudi poke.

Policija je s pomočjo solzivca in konjenice izgrednike iz Trga republike potisnila proti Cankarjevem domu in Drami. Izgredniki so se razbežali po širšem centru Ljubljane, kjer so se še kakšni dve uri razdrobljeno spopadali s policisti. Policija je bila na Slovenski cesti nato prisiljena uporabiti vodni top. Nebo je preletaval policijski helikopter. Policisti so red vzpostavili okoli 21. ure (začelo se je okoli 17. ure), čeprav se delo za njih takrat še ni končalo in so nadaljevali z ostalimi aktivnostmi.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar je v večerni izjavi za medije povedal, da so policisti pridržali 10 nasilnežev. Nekaj policistov je bilo poškodovanih.

Policisti so dobili poškodbe predvsem zaradi kock. Kljub temu, da imajo zaščitno opremo, vsa mesta niso zaščitena in tudi če kocka prileti v čelado, pride do hudega pretresa možganov,” je povedal Vrečar in dodal, da “prav gotovo ti ljudje niso prišli z namenom protestiranja na miren način, temveč z namenom napada na policiste”.

Nasilneži, med katerimi slovenske besede skorajda ni bilo slišati, so napadli tudi nekatere predstavnike medijev. Iz UKC Ljubljana pa so sporočili, da so morali reševalci iz urgentnega centra podaljšati svojo že tako naporno 12-urno izmeno.

Mladi zdravniki so nato objavili, da imajo v UKC po prvih informacijah dva hudo ranjena, tudi profesionalnega fotografa.

Med skupinami nasilnežev, med katerimi so bili tudi mnogi s petkovih kolesarskih protestov, je bilo mogoče prepoznati pripadnike skrajno leve organizacije Antifa, skupine Anonymous Slovenija, ki je tudi organizirala protest, in pripadnike ljubljanske navijaške skupine Green Dragons. Med protestniki je bil med drugimi opazen tudi zdaj že zloglasni Ivan Gale, kar je proteste še dodatno povezalo s petkovimi, čeprav skušajo nekateri to zdaj prikriti in zamegliti.

Na kraju dogajanja je bil tudi notranji minister Aleš Hojs. V Odmevih je nato povedal, da po zdajšnjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin, za posredovanje več podatkov o udeležencih pa je bilo sinoči še prezgodaj.

Hojs je sicer že v času nasilja na ljubljanskih ulicah novinarki POP TV dejal: “Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha, zdaj pa imate ranjene policiste.” Policistom je izrekel veliko podporo.

Policija je bila izredno dobro pripravljena in je tudi dobro opravila svoje delo. Podporo jim je izrekel tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal: “Mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, so ustavna pravica. Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana.”

Zaradi včerajšnjih nasilnih izgredov je nastala tudi precejšnja materialna škoda, ki jo bodo ocenili kriminalisti po ogledu krajev kaznivih dejanj, policisti pa si bodo ogledali tudi vse posnetke ter skušali identificirati še ostale storilce kaznivih dejanj. Še več podatkov bo nedvomno znanih danes oziroma v prihodnjih dneh.

In opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB? Včeraj so se vodilni v teh strankah najprej potuhnili, nato pa so začeli prek omrežij še oni izzivati in širiti dezinformacije. Sicer pa: Kaj bi drugega lahko od njih pričakovali, saj so soorganizatorji protestov že dolgo časa?!

V galeriji objavljamo nekaj fotografij.

Foto, vir: družbena omrežja

C. R.