Leto domovine v občini Črnomelj

Črnomelj (vir: Zajem zaslona)

Letos mineva 80 let, odkar so se v Črnomlju odvijali prelomni trenutki zgodovine, so sporočili iz občinske uprave ter dodali, da je prav, da te trenutke v občini tudi primerno obeležijo.

V prostorih nekdanjega sokolskega doma, današnjega Kulturnega doma Črnomelj, je namreč 19. in 20. februarja 1944 potekalo I. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve izvoljene slovenske vlade.

Gre za dogodek, ki nedvomno predstavlja pomemben mejnik v razvoju slovenskega narodnega osvobodilnega gibanja.

Zgodovina je prej in kasneje spisala že mnogo pomembnih zgodb, na nas pa je, da jim damo primeren pomen in veljavo. Zato so v občini Črnomelj s sklepom občinskega sveta letošnje leto razglasili za Leto domovine. Tako se želijo simbolično pokloniti slehernemu prizadevanju naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost, prispevati k dviganju našega skupnega zavedanja o neprecenljivi vrednosti svobode in neodvisnosti ter pomembnosti pozitivnega odnosa do lastne domovine.

Skozi vse Leto domovine 2024 se bo tako zvrstila vrsta dogodkov in različnih prireditev, s katerimi želijo prispevati tudi k ozaveščanju o pomembnih in prelomnih mejnikih zgodovine, ki nas že desetletja učijo o tem, da ne svoboda ne narodov obstoj nista samoumevna.

Nemalo zgodovinskega dogajanja je potekalo na območju celotne Bele krajine, zato bosta Leto domovine primerno obeležili tudi občini Semič in Metlika.

Aktivnosti leta domovine bodo otvorili s plesnim recitalom Pleši, Brina, ki ga organizira ZIK Črnomelj. Več informacij o dogodku najdete na povezavi.

Organizatorji vabijo k spremljanju aktivnosti Leta domovine 2024.

A. L.