Kronika: Rekorder z več kot 3,5 promila alkohola

Fotografija je simbolična. (Vir: pixabay.com)

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, kaj se je dogajalo konec minulega tedna. Bile so nesreče zaradi vožnje pod vplivom alkohola, merili so hitrost vožnje, zasegli so avtomobil, zgodilo se je več vlomov in tatvin.

Trebanjski policisti so bili 28. 7. obveščeni, da v novomeški bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi bil udeležen v prometni nesreči. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 58-letni voznik osebnega avtomobila v Velikem Gabru zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v stanovanjsko hišo.
Povzročitelj, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,72 miligrama alkohola (3,58 g/kg), se je v nesreči lažje poškodoval. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Voznik začetnik pod vplivom alkohola povzročil dve prometni nesreči in
pobegnil

V noči na 29. 7. je na avtocesti v smeri proti Ljubljani pri izvozu za Novo mesto voznik osebnega avtomobila zaradi neprimerne varnostne razdalje trčil v zadnji del vozila, ki ga je vozil voznik iz Švice. Povzročitelj nesreče je pobegnil s kraja in nadaljeval z vožnjo proti Novem mestu, kjer je v križišču zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v varovalno ograjo. Tudi tokrat se ni ustavil in je nadaljeval z vožnjo. Nesrečo je opazil policist, ki je zapeljal za njim in ga ustavljal, vendar kršitelj svetlobnih in zvočnih znakov ni upošteval in je zapeljal proti gozdu, kjer je z vozilom obstal. Policisti so ugotovili, da je povzročitelj nesreč 18-letni voznik začetnik, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,38 miligramov alkohola. Volkswagen golf so mu zasegli, izdali plačilni nalog in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola policisti izločili iz prometa še dva
voznika začetnika

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so ta konec tedna ustavili še dva neodgovorna voznika začetnika, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Voznik začetnik, ki so ga ustavili v Kronovem, je imel v litru izdihanega zraka 0,97 miligramov alkohola (2,02 g/kg), v Novem mestu pa so ustavili voznika začetnika z 0,70 miligramov alkohola (1,46 g/kg). Odvzeli so jima vozniški dovoljenji, prepovedali
nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Številne prekoračitve hitrosti

V nedeljo so policisti Posebne skupine za nadzor prometa na območju Novega mesta opravljali meritve hitrosti. V naseljih, kjer je hitrost omejena na 50 km/h so ugotovili kar 43 prekoračitev hitrosti in več kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu. Kršiteljem so izdali plačilne naloge.

Zasegli avtomobil

Med kontrolo prometa v Dobruški vasi so šentjernejski policisti 28. 7. popoldne ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je imel na vozilu nameščene različne registrske tablice in ni upošteval svetlobnih in zvočnih signalov, s katerimi so ga ustavljali. Med postopkom so ugotovili, da je avtomobil vozil 21-letni voznik, ki je bil pod vplivom alkohola in nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugima voziloma. Avtomobil so mu zasegli, mu izdali plačilni nalog in o kršitvah seznanili sodišče.

Padec kolesarja

Novomeški policisti so bili 29. 7. popoldne obveščeni o padcu kolesarja na gozdni cesti med krajema Pogorelec in Podhosta. Opravili so ogled in ugotovili, da je 59-letni moški pri vožnji z gorskim kolesom zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom, padel in se poškodoval po glavi. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli v bolnišnici.

Gorelo osebno vozilo

Danes je ob 10.46 je gorelo osebno vozilo na avtocesti pred izvozom Trebnje vzhod v smeri Ljubljane, pri kraju Jezero, občina Trebnje. Gasilci PGD Trebnje so požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, pogasili, zavarovali kraj dogodka in očistili razlite motorne tekočine.

Vlomi in tatvine

V Brezovi Rebri pri Dvoru je med 21. 7. in 28. 7. nekdo vlomil v brunarico in odtujil kosilnico, motorno žago in štiri svetilke. Lastnika je oškodoval za 500 evrov.

V noči na 29. 7. je v Birčni vasi pri Novem mestu neznanec skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil zlat nakit. Škode je za okoli 1000 evrov.

V okolici Novega mesta je v noči na 30. 7. nekdo vlomil v lesen objekt ob stanovanjski hiši in odtujil kosilnico. Lastnika je oškodoval za 800 evrov.

Med 23. 7. in 29. 7. je na Lebanovi ulici v Novem mestu nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, ki so bili na dopustu in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit in lastnike oškodoval za 1200 evrov.

C. R.