Kronika: Požari, prometne nesreče in utopljena oseba v vodnjaku

Simbolna slika. Vir: Pixabay.

Uprava RS za zaščito in reševanje je objavila poročilo o nesrečah in intervencijah za minuli teden, zbranih na podlagi klicev na številko 112. S Policijske uprave Novo mesto pa so nam sporočili tudi o več vlomih in tatvinah, vožnji pod vplivom alkohola in pridržanju. “Bera” je tokrat res velika.

Sobota, 8. julija 2017: nujna medicinska pomoč, nesreča in požari

Ob 13.23 so dežurni reševalci Enote helikopterske nujne medicinske pomoči s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali obolelo osebo iz Črnomlja v UKC Ljubljana.

Ob 20.10 je na cesti Šentjernej–Kostanjevica v bližini naselja Ledeča vas, občina Šentjernej, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca ter vlečni službi pri odstranitvi vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovanega voznika prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 16.14 je v naselju Klenovik, občina Škocjan, gorel hlev velikosti 20×10 metrov, kozolec velikosti 15×8 metrov in silos velikosti 15×4 metre. Gasilci PGD Zagrad, Škocjan, Bučka, Grmovlje, Dobrava, Dolenje Dole, Tomažja vas in GRC Novo mesto so požar omejili in pogasili. Na gasilski straži so do jutranjih ur ostali gasilci PGD Zagrad. Ogenj je poškodoval objekte, več kmetijskih strojev in živali v hlevu. Nastala je velika premoženjska škoda. Okoliščine oziroma vzrok za nastanek požara policisti in kriminalisti še preiskujejo.

Ob 14.58 je v ulici Brezje v Novem mestu gorelo v bližnjem gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili ogenj na površini 50 kvadratnih metrov. Gorele so suhe veje in podrast. Zaradi hitre intervencije se ogenj ni razširil v gozd. O požaru so bili obveščeni policisti PU Novo mesto.

Ob 16.17 je na Ragovski ulici v Novem mestu gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto.

Ob 23.31 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela vsebina zabojnika za smeti. Ogenj so pogasili gasilci GRC Novo mesto. Škode ni.

Dodajmo, da je bila v petek popoldne na območju Kamenc oz. Bučne vasi pri Novem mestu požgana velika njiva s pšenico, ki je bila tik pred žetvijo. Šlo naj bi za približno hektar površine.

Mrtva oseba v vodnjaku

V soboto so ob 10.01 v Vrhovem pri Žužemberku v vodnjaku našli mrtvo osebo. Gasilci PGD Križi so osebo potegnili iz vodnjaka in jo predali Reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nedelja, prometna nesreča

Včeraj, 9. 7., ob 18.30 sta na Šentjernejski cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, s tehničnim posegom rešili iz osebnega vozila poškodovano osebo, katero so oskrbeli reševalci NMP Novo mesto in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Kolesarila po avtocesti

S Policijske postaje Novo mesto pa so sporočili, da so bili novomeški prometniki v petek popoldne obveščeni, da naj bi med priključkoma Mirna Peč in Trebnje dve osebi kolesarili po avtocesti. Na kraju so izsledili državljanko Danske in državljana Avstralije. Poskrbeli so, da sta varno zapustila avtocesto in ju opozorili zaradi njunega ravnanja.

Povzročitelji nesreče pod vplivom alkohola

V noči iz petka na soboto, na 9. 7., je v okolici Uršnih Sel voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v brežino. 25-letni voznik, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,78 miligramov alkohola (1,62 g/kg). Policisti so mu izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Kršiteljici zasegli avtomobil

V Semiču so črnomaljski policisti v petek, 7. 7., v jutranjih urah ustavili voznico osebnega avtomobila Volkswagen golf. Med postopkom so ugotovili, da 30-letna kršiteljica nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozila pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil brez nameščenih registrskih tablic. V vozilu je prevažala otroka, ki ni bil zavarovan z ustreznim zadrževalnim sistemom. Avtomobil so jih zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom
seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine

V noči na 7. 7. je v Novem mestu nekdo s strehe stanovanjske hiše odtujil okoli devet metrov bakrenih žlebov. Lastnika je oškodoval za 400 evrov.

V času odsotnosti lastnikov je med 1. 7. in 8. 7. v Metliki nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 600 evrov škode.

Na Glavnem trgu v Novem mestu je med 8. 7. in 9. 7. nekdo vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil več akumulatorjev. Lastnika je oškodoval za 1250 evrov.

Pridržali tri kršitelje

Novomeški policisti so v noči na 9. 7. posredovali na Glavnem trgu v Novem mestu, kjer je prišlo do pretepa in kršitev  javnega reda in miru. Policisti so izsledili tri kršitelje, stare med 18, 21 in 34 let. Osebe niso hotele sodelovati v postopku, nadaljevali so s kršitvami in
nedostojnim vedenjem, zato so zoper njih oporabli prisilna sredstva in jih obvladali. Odpeljali so jih v prostore za pridržanje in jim zaradi kršitev izdali plačilne naloge.

Nesreča pri delu

Novomeški policisti so bili v soboto, 8. 7., dopoldne obveščeni, da naj bi se v okolici Novega mesta pri delu s traktorjem poškodoval moški. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 74-letni moški vozil kmetijski traktor po strmem klancu navzgor. Traktor je pričel drseti vzvratno, se prevrnil in obstal na kolesih. Poškodovanega moškega so oskrbeli v novomeški bolnišnici.

C. R.