Kronika: Zasežena tri vozila in moped, nesreča v gozdu, vlomi in tatvine, tujci v cisternah

Fotografija je simbolična. (Vir: pixabay.com)

S Policijske uprave Novo  mesto so sporočili, da so v preteklih dneh posredovali v 184 nujnih primerih  in  na  številko 113 prejeli 735 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je ena oseba huje poškodovala, prometno nesrečo z lažjimi  telesnimi poškodbami in 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska  škoda.  Trem  kršiteljem cestnoprometnih predpisov so zasegli vozila  in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola. Posredovali so zaradi 47 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih  in  enega kršitelja  pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, povzročitve splošne nevarnosti, groženj, ponarejanja dokumentov, poškodovanja tuje stvari, vlomov  in  tatvin.  Posredovali so zaradi nesreč pri pri delu, požarov in sprožitve signalno varnostne naprave.

Zasegli moped

Med  kontrolo prometa v Semiču so črnomaljski policisti v petek, 7. 4. zvečer, zaradi nezanesljive  vožnje  ustavili  voznika  mopeda in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili  preizkus.  49-letni kršitelj, ki ni uporabljal zaščitne  čelade  in nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega  zraka  0,88  miligramov  alkohola.  Moped so mu zasegli, izdali plačilni nalog in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Nesreča pri delu v gozdu

Metliški policisti so bili v soboto, 8. 4. popoldne, obveščeni o nesreči pri delu v
gozdu v kraju Grabrovec. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je do nesreče prišlo, ko je 53-letni moški v gozdu podiral drevesa. Ob padanju drevesa je vrh drevesa zadel moškega in ga hudo poškodoval. Hudo poškodovanega so reševalci odpeljali v zdravstveni dom, od tam pa v UKC Ljubljana. Policisti bodo o ugotovitvah s poročilom seznanili pristojno tožilstvo.

Vlomi in tatvine

V  Novem  mestu  je  med 31. 3. in 7. 4. nekdo vlomil v prostore društva in odtujil ročno orodje in baterijo. Škode je za okoli 300 evrov.

V  kraju  Korenitka  na območju Trebnjega je v noči na 7. 4. nekdo vlomil v gospodarski objekt  in  odtujil kosilnico, motorno žago, varilni aparat in vrtalni stroj. Lastnik ocenjuje škodo na okoli 1.700 evrov.

V   kraju   Pleš   so   neznanci  odtujili  akumulatorje  začasne  prometne
signalizacije, s katero je urejen promet na cesti med Dvorom in Kočevjem.

Na  dvorišču  stanovanjske  hiše  v Gorenjem Karteljevem je v noči na 8. 4. nekdo  iz tovornega vozila odtujil motorno žago za rezanje betona. Lastnika je oškodoval za 1000 evrov.

Voznica s ceste zapeljala v potok

V Dečnem Selu na območju Brežic je v petek, 7. 4. popoldne, 27-letna voznica osebnega
avtomobila  zaradi  neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom in s ceste zapeljala v potok. Voznica se je v nesreči lažje poškodovala.

Hudo poškodovan voznik kmetijskega traktorja

Brežiški  policisti  so  bili  v soboto, 8.  4.  popoldne,  obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega,  ki  naj  bi  se  poškodoval  pri  delu  s  kmetijskim traktorjem. Opravili  so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 82-letni  voznik  kmetijskega traktorja zaradi vožnje preblizu desnemu robu izgubil  oblast  nad  vozilom in se prevrnil. Hudo poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci. Okoliščine nesreče policisti še preverjajo.

V  cisternah  tovornega  vlaka našli tujce, ki so se skušali izogniti mejni
kontroli

Popoldne  so policisti Postaje mejne policije Dobova pri pregledu tovornega
vlaka  na  vstopu  v  Slovenijo  našli štiri državljane Afganistana, po tri državljane Alžirije in Maroka, državljana Etiopije in državljana Palestine. Tujci  so  se  skriti  v  tovorne cisterne z glinico skušali izogniti mejni kontroli  in nedovoljeno vstopiti v Slovenijo.  V nadaljnji postopek so jih prevzeli  hrvaški  policisti,  s  katerimi naši policisti opravljajo skupno
mejno kontrolo.

8.  4.  dopoldne so policisti prijeli še dva državljana Afganistana, ki sta
skrita  v  tovornem  delu  tovornega  vozila skušala nedovoljeno vstopiti v
Slovenijo. Po zaključenem postopku so ju odpeljali v azilni dom.

Na mejni prehod pod vplivom alkohola

Policisti na Obrežju   so  v  noči  iz sobote na nedeljo, 9.  4., zaradi  očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus vozniku osebnega avtomobila iz Hrvaške. 29-letni  kršitelj je  imel  v  litru  izdihanega  zraka  0,99  miligramov alkohola. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje.

V  noči  na  9. 4. je na Mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje voznica osebnega avtomobila na vstopu v državo trčila v spuščeno zapornico in jo poškodovala. 41-letna voznica iz Ljubljane je imela v  litru izdihanega  zraka  0,51 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov so ji izdali plačilni nalog.

Po avtocesti vozil v nasprotni smeri

Novomeški  prometniki  so  bili soboto, 8.  4., popoldne obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi na avtocesti med Krškim in Brežicami vozil  v  nasprotni smeri. Z namenom zavarovanja ostalih voznikov so bili takoj  sprejeti  vsi  potrebni  ukrepi. Na  kraj  je  bilo  napotenih  več policijskih patrulj. Policisti so 30-letnega državljana Bolgarije izsledili in  ustavili.  Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in ga privedli v takojšnji
postopek na pristojno sodišče.

C. R.