Bilo bi prehudo, Jamniku (zaenkrat) uspelo “le” za pol stopničke

Včeraj popoldne je zasedal nadzorni svet družbe Krka, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto. Med drugim so obravnavali poslovno poročilo za 1. polletje 2016. Rezultati družbe so, kot smo že poročali, zelo dobri.

Hkrati je bilo pričakovano, da bodo nadzorniki na isti seji za predsednika nadzornega sveta imenovali Boruta Jamnika, predsednika uprave Modra zavarovalnica, ki je v lasti države. Takšen naj bi bil scenarij Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ga vodi skrivnostna italijanska državljana Lidia Glavina in kot takšna upravlja z okrog 13 milijard evri vrednim državnim premoženjem, in politikov, ki stojijo za njo.

Jamnika, ki prihaja iz Obale, so sicer v SDH uspeli spraviti med Krkine nadzornike, ni pa postal predsednik nadzornega sveta. Je “le” predsednik revizijske komisije v nadzornem svetu. Komisijo je pred odstopom vodila Simona Razvornik Škofič, zaposlena v SDH, iz Krkinega nadzornega sveta pa je odstopila domnevno iz zasebnih razlogov.

Vendar pa to, da Jamnik ni postal predsednik Krkinega nadzornega sveta, še ne pomeni, da je scenarij padel v celoti v vodo. Zdaj nadzornike vodi Jože Mermal, sicer predsednik uprave in lastnik ljubljanskega BTC-ja, mandat mu poteče 7. julija 2021. Podpredsedniku Francu Šašku, ki prihaja iz vrst zaposlenih, pa mandat poteče leta 2020.

Borutu Jamniku bo mandat potekel 7. julija 2022. Eno leto po Mermalu in dve leti po Šašku. Nekje vmes bodo odločali tudi o novem mandatu zdajšnjega generalnega direktorja in predsednika uprave Jožeta Colariča.

Hkrati z Jamnikom je bil julija na predlog SDH in vladajoče politike za člana nadzornega sveta nepričakovano imenovan tudi novi nadzornik – Nemec Hans-Helmut Fabry (nekdanjega vodilni v Novartisu, lastniku Leka).

Krkin nadzorni svet ima sicer predsednika in podpredsednika. Poleg Mermala (ta je bil že zdaj predsednik) in Šaška (ki je bil že zdaj podpredsednik) je drugi podpredsednik (po novem) še Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, ki je v državni lasti.

Scenaristom in Jamniku torej (za zdaj) ni uspelo. Kar pa ne pomeni, da so stvari zabetonirane. Vse skupaj je torej na pol poti. Razlog za to je delno nedvomno tudi v pravočasnih medijskih razkritjih in opozorilih. Potrdilo se je tudi, da so bili vsi politično motivirani pritiski na Krkino vodstvo, čemur smo bili priča v zadnjih tednih, neopravičeni.

Jutri bomo objavili, kako je z delnicami, njihovo vrednostjo in gibanjem (rastjo).

C. R.