Kristjani začeli velikonočno tridnevje, ki po navedbah Glavana prinaša upanje

Kapiteljska cerkev v Novem mestu. (vir: kraji.eu)

Kristjani na veliki petek začenjajo velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo, ko bodo praznovali veliko noč. Z njo se spomnijo Jezusove smrti na križu, s katero je po njihovem verovanju odrešil človeka in mu zagotovil večno življenje. Na veliki petek, ko naj bi bil Jezus Križan, sicer v cerkvah ni maš, so pa bogoslužja velikonočnega petka.

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan je v poslanici ob velikonočnih praznikih zapisal, da je spoznanje, da je grob, v katerega so po križanju in smrti položili Jezusa, prazen, najpomembnejša vest celotne človeške zgodovine. Po njegovem dokazuje, da nikoli ne gre obupati. “Tako kot je kamen na Jezusovem grobu pokopal vsako upanje učencev, tako se v življenju nas ljudi zavali mnogo kamnov in nas zapečati z izjavo: ‘Ne gre več, ni rešitve, to presega vse meje …’ To so kamni obupa, trpljenja, krivic, sovraštva, duhovnega in telesnega nasilja, naveličanosti in nevere. Kdo lahko odvali te kamne brezupa?” se je vprašal.

Odgovor je po njegovem velika noč. “Kjer človeku poidejo moči, kjer ni več upanja, kjer odpove človeška modrost, tam se razodeva Božja moč. Kristus je z vstajenjem odvalil vse kamne, tudi največje in najtežje. On je vstal. Vodi nas iz smrti v življenje, iz obupa v upanje, iz teme v luč, iz nesmisla v smisel življenja. Upravičeno bomo zapeli veselo alelujo,” je zapisal.

Dodal je še, naj to veselje ne odmeva le v cerkvi, “ampak tudi v našem osebnem, družinskem in občestvenem življenju”. Vsem kristjanom in sem ljudem dobre volje, še posebej bolnim in trpečim, je zaželel blagoslovljene velikonočne praznike.

M. A.