Kristjani danes praznujejo

(vir: Škofija Novo mesto)

Kristjani danes praznujejo božič, dan Jezusovega rojstva, ki je eden od najpomembnejših krščanskih praznikov. Sinoči, na predvečer božiča, so po številnih cerkvah potekale polnočnice. Novomeški škof msgr. Andrej Glavan jo je daroval v novomeški stolni cerkvi.

Msgr. Andrej Glavan, novomeški škof

Msgr. Andrej Glavan je v božični poslanici zapisal: “Božič je praznik veselja in upanja. Kristjani verujemo, da se je z Jezusovim rojstvom, z njegovim vstopom v zgodovino Bog nepreklicno povezal, zavzel za svet in človeka. Božični praznik nam kliče z vso blago močjo: »Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.«

Bog je nepreklicno z nami! To je edini, pravi in globoki temelj in studenec božičnega praznovanja in veselja, ki si ga za božične praznike voščimo. Samo od tukaj priteka ves sijaj božične luči v mnogokrat tako temno noč človeškega življenja. Če bi se odtrgali od tega izvira radostne božične svetlobe, bi kmalu ugasnil tudi njen odsev. Vsa bleščeča božična drevesa, ki so se letos zelo zgodaj prižgala po naših mestih in že tudi po domovih, vsa bujna razsvetljava mest, ki je postala marsikje le cilj turističnih potovanj in obiskov, vse to v srcih ljudi ne more prebuditi tistega notranjega veselja, kar verujočemu človeku prinaša božično sporočilo o učlovečenju Božjega Sina.”

Vsem, še posebej bolnim, ostarelim in osamljenim, je zaželel blagoslovljene božične praznike, v novem letu 2020 pa zdravja, zadovoljstva, sreče in uresničitev vsega, kar si iz srca želimo, in “naj bi bilo v naš duhovni in telesni blagor”.

Številni verniki so božič pričakali v Vatikanu, kjer je papež Frančišek daroval sveto mašo. Danes bo papež številne vernike na Trgu svetega Petra tudi nagovoril in podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božične maše bodo danes potekale po številnih cerkvah v Sloveniji.

M. R.