Nov prebojni uspeh skupine TPV – navdušili tudi Volvo Cars

TPV utrjuje svojo pot v sam svetovni vrh razvojnih dobaviteljev v avtomobilski industriji. V letošnjem letu so poleg zgodovinskega posla z BMW na trgu dosegli nov izjemen uspeh tudi pri premijskemu proizvajalcu vozil Volvo Cars. Z njim TPV okrepljeno stopa na področje električnih vozil, skupini pa bo v prihodnjih nekaj letih prinesel več kot 100 novih delovnih mest.

Pridobljeni posli zajemajo razvoj in proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja in karoserije s funkcijo podpore in zaščite električnega pogona. Z njimi TPV še intenzivneje vstopa na področje električnih vozil ter postaja eden ključnih dobaviteljev Volvo Cars na področju elektrifikacije, enega glavnih trendov v avtomobilski industriji, ob tem pa odločneje prodira tudi na segment aluminijastih izdelkov, kjer bo uvajal vrsto novih, najnaprednejših tehnologij.

Pridobljeni projekti so rezultat sistematičnega pristopa k razvoju trga in bodo posledično okrepili tržni položaj TPV-ja v naslednjih letih. Predstavljajo velik potencial za razvoj Skupine TPV na globalnih trgih, hkrati pa tudi širitev obstoječih proizvodnih lokacij v Sloveniji.

V TPV načrtujejo več kot 100 novih zaposlitev ter povečanje proizvodnih kapacitet, ki bodo zasnovane v smeri pametnih tovarn.

Letošnje leto je za TPV po besedah mag. Marka Gorjupa, direktorja- predsednika poslovodstva, »po obsegu pridobljenih poslov rekordno leto in predstavlja odlično popotnico za prihodnost. S krepitvijo zaupanja in pridobivanjem tako pomembnih poslov s strani vodilnih premijskih proizvajalcev vozil, kot sta med drugim BMW in Volvo Cars, krepimo našo pozicijo kot ključni razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. Ponosen sem na svoje sodelavce, ki z izjemnim delom neprestano dokazujejo našo odličnost ter z razvojem produktov za najkakovostnejša vozila na svetu ustvarjajo mobilnost prihodnosti.«

Strateško sodelovanje z Volvo Cars predstavlja izjemno velik potencial za povečevanje obsega poslovanja na vseh ključnih svetovnih trgih, na katerih se pojavlja TPV in »… je potrditev strategije globalizacije Skupine TPV z načrtovanim prodorom v ZDA in na Kitajsko« še dodaja Gorjup.

Gre za drugi veliki letošnji uspeh novomeške skupine. Bavarski BMW jih je namreč spomladi v močni mednarodni konkurenci izbral za ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja. Zagon proizvodnje načrtujejo v nekaj letih. Iz TPV so sporočili, da bodo tehnološko najnaprednejši izdelek, ki ključno vpliva na vozno dinamiko, kot del BMW platforme vgradili več kot šest milijonov vozil.

O skupini TPV
Skupina TPV z nekaj več kot 1200 zaposlenimi je lani ustvarila 153 milijonov evrov prihodka in pri teh dosegla skoraj 10-odstotno rast. V skupini, ki stavi na avtomatizacijo, robotizacijo in posledično razbremenitev težje proizvodnje, so za naložbe lani odšteli približno 10 milijonov evrov, v letnem povprečju pa zanje namenijo sedem do osem milijonov evrov.

TPV, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot razvojni dobavitelj avtomobilske industrije, največ proda na Švedskem, v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji, poleg Evrope in ZDA med svoje glavne trge prišteva še Južno Afriko in Kitajsko. Kot svoje glavne kupce so navedli večje sistemske dobavitelje na segmentih podvozij, karoserij in sedežnih sklopov, kot so Brose, Benteler, Faurecia, Mahle in drugi. Med proizvajalci vozil pa poleg BMW in Volva še Daimler, Renault, Rolls Royce, Jaguar, Volkswagen in druge.

Skupino poleg novomeške matične družbe sestavljajo še hčerinska podjetja – TPV Šumadija, TPV Avto in TPV Prikolice.

C. R.