Kristjani danes praznujejo veliko noč

Velikonočna jedila: kruh, hren, šunka, pirhi, potica, krih

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, ki jo bodo zaznamovale jutranje vstajenjske maše, na katerih se bodo spomnili Jezusovega vstajenja od mrtvih. Osrednja vstajenjska maša na Dolenjskem bo v novomeški stolnici, vodil pa jo bo novomeški škof Andrej Glavan. Začela se bo ob 6.30.

Kristjani namreč verujejo, da je Jezus tretji dan, potem ko je bil križan in je umrl, vstal od mrtvih, česar se spominjajo na velikonočno nedeljo. Pri vstajenjskih mašah slednje naznanijo slovesne aleluje. Hkrati verujejo, da se je s svojo smrtjo odkupil za grehe človeštva in da je lahko od takrat večnega življenja deležen vsak.

Precej veliko množico vernikov danes pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu), ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini.

Velikonočne slovesnosti se bodo sicer zaključile v ponedeljek, ki je v Sloveniji, podobno kot v večini drugih evropskih držav, dela prost dan. Na ta dan naj bi verniki odšli do svojih sorodnikov in prijateljev ter jim sporočili veselo novico, da je Jezus vstal od smrti. Tudi tisti, ki niso verni, ta dan pogosto izkoristijo za obiske pri sorodnikih in prijateljih ali izlete. Vesela novica za vse je, da vremenoslovci za ponedeljek napovedujejo suho in sončno vreme, kot nalašč, da se odpravite od doma.

M. R.