Kostel: Še vedno čakajo na povrnitev škode po lanskih poplavah

Poškodovana cesta Kostel-Osilnica.

Občina Kostel je v ponedeljek, 8. maja 2023, vse oškodovance, ki so prijavili škodo zaradi poplav in neurij, obvestila, da pristojno ministrstvo (še vedno) pripravlja sanacijski program. Program bo morala potrditi še vlada, nato bodo oškodovanci prejeli obvestilo oziroma odločbo pristojnega ministrstva. Šele po tem se bodo lahko nadejali povračila škode v denarju.

Gre za ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Marjan Šarec. Slednji je lani obkolpsko območje tudi obiskal in obljubljal hitro pomoč, po skoraj osmih mesecih od lanskih septembrskih poplav pa je do tega še vedno daleč.

Občina Kostel je zdaj krajane oz. oškodovance, ki so prijavili nastalo škodo zaradi poplav, še spomnila, da morajo račune za sanacijo shranjevati, “ker jih bodo v primeru poziva morali priložiti k ostali dokumentaciji”.

Kostelska občinska komisija za ocenjevanje škode je, na predlog Uprave RS za zaščito in reševanje, vloge oškodovancev po lanskih septembrskih poplavah na zemljiščih, stavbah oz. na infrastrukturi in vodotokih v občini Kostel zbirala do 23. oktobra 2022. Nato je podatke posredovala pristojnim v Ljubljano.

Takrat so ocenjevali, da bodo izplačila škode v roku pol leta. Zdaj pa je občina objavila, da pristojno ministrstvo še vedno pripravlja sanacijski program. Tega mora sprejeti še vlada. Pot do povračila škode prizadetim v poplavah bo tako še zelo dolga.

Poplave so bile v času od 15. do 18. septembra 2022. Obljube po hitrem povračilu škode pa so, glede na obvestilo občine, hitro izpuhtele.

Zaradi hudournikov in naraslih potokov je bila najhuje poškodovana javna infrastruktura, poškodovanih je bilo veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi, občinske ceste so bile v glavnem zaprte, zaradi visokega vodostaja Kolpe je bila cesta ob reki neprevozna. Hudournik je odnesel most v vasi Žaga, kjer je tudi poplavilo več hiš. Nekaj hiš je poplavilo tudi v Kuželju, v Fari pa župnišče in šolo. Sreča v nesreči je bila, da objekti niso bili ogroženi do te mere, da bi bilo treba ljudi preseljevati.

Razmere na terenu si je ogledal tudi državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je prav tako obljubil pomoč države. Takratni kostelski župan Ivan Črnkovič pa je opozarjal, da je država po dosedanjih izkušnjah pri tem pogosto počasna, sčasoma lahko na svoje obljube tudi pozabi. Izrazil je upanje, da tokrat ne bo tako. Hmm.

Kostel. Kolpa je poplavila cesto Kostel-Stari trg. (Foto: arhiv)

K. R.