Koalicija proti dvigu štipendij in odpravi diskriminatornosti med štipendisti

Seja odbora, 9. maj 2023 (vir: Karmen Furman, FB)

Na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide so včeraj obravnavali predlog Poslanske skupine SDS o spremembi Zakona o štipendiranju, ki bi omogočala, da učenci, ki so prejemniki državnih štipendij, lahko kandidirajo tudi za Zoisovo štipendijo.

Koalicija Svoboda (Gibnje Svoboda, SD in Levica) je na odboru zavrnila predlog, ki bi omogočil:

– dvig štipendij za deficitarne poklice in

– odpravo diskriminatornosti do dijakov iz socialno ogroženih družin za prejemanje državne in Zoisove štipendije.

Od 14 navzočih na seji je za glasovalo 5 poslank in poslancev, 9 jih je bilo proti.

ZA so glasovali: Anja Bah Žibert, Karmen Furman, Alenka Helbl, Andrej Hovik (vsi SDS) in Aleksander Reberšek (NSi).

S tem se je pot predloga končala, iz SDS pa so sporočili, da je koalicija tik pred sejo odbora v parlamentarni postopek vložila podoben zakon, za razliko pa ta ne vsebuje predloga za dvig štipendije za deficitarne poklice.

Zapisali so, da so s svojim predlogom koalicijo vsaj spodbudili, da začne delati v dobrobit mladih. In dodali, da bodo dobre rešitve v SDS podprli.

Kaj so predlagali v SDS?

Predlagali so odpravo diskriminacije mladih, saj bi bili lahko upravičeni do hkratnega prejemanja tako državne kot Zoisove štipendije. Z dvigom štipendij za deficitarne poklice na 150 evrov, trenutno znaša dobrih 118 evrov, pa bi pridobili kadre v deficitarnih poklicih, predvsem v turizmu in gostinstvu.

Po sedanjem zakonu o štipendiranju se štipendiji namreč izključujeta in se mora upravičenec, ki je upravičen do obeh, opredeliti, katero bo prejemal oz. kateri se bo odpovedal.

Glasovanje na odboru:

M. D.