Komentar evropske poslanke Romane Tomc na odločitev Evropskega sodišča v zadevi Teran

Evropska poslanka Romana Tomc

Splošno sodišče EU je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin.

Pravnik dr. Miha Pogačnik je na Twitterju o tej odločitvi zapisal:

“Sodišče je argumente Slovenije zavrnilo podolgem in počez. Gre za pravo zaušnico. Slovenija bo morala plačati še stroške Evropski komisiji. Kakšen honorar je od Slovenija pobral odvetnik R. Knaak (le kdo ga je pripeljal), ki ima na Google le par zadetkov, je pa info javnega značaja in naj pride na dan.”

Evropska poslanka Romana Tomc pa je na svoji strani zapisala naslednje:

“Današnja odločitev sodišča v Luksemburgu je za tiste, ki spremljamo ta postopek od samega začetka, povsem pričakovana.

Opozarjali smo, da se ta zgodba za Slovenijo ne bo dobro končala. Narejenih je bilo preveč napak, izgubljenih preveč priložnosti. Takrat, ko bi moralo ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana Evropski komisiji predložiti dokaze, argumentirano nastopati, se pogovarjati, tega ni storilo. S tem so zapravili priložnost, ko bi lahko vendarle ta postopek obrnili v svoj prid.

Potem pa so vse te napake, ki so bile storjene, želeli popraviti z novo napako – tožbo pred Evropskim sodiščem. In na podlagi vsega tega, kar se je prej dogajalo, na podlagi vsega, kar smo vedeli, je bila možnost, da se za Slovenijo ta postopek ugodno razplete, zares izjemno minimalna. Takratni minister je s tem postopkom želel le oprati svoje ime, se izogniti odgovornosti in je s tem Sloveniji po nepotrebnem povzročil samo še dodatne stroške.”

C. R.