Koliko premoženja in posojil imata predsedniška kandidata?

Naslednjo nedeljo bo drugi krog volitev za predsednika države. Če smo v prvem krogu izbirali med devetimi kandidati in kandidatkami, bo zdaj odločitev lažja. Na glasovnici bosta le dve imeni: Borut Pahor in Marjan Šarec.

O obeh kandidatih zdaj vemo že veliko. Prvi je zdajšnji predsednik države in kandidat s podporo stranke SD, drugi pa je župan občine Kamnik in kandidat s podporo Stranke Marjana Šarca. V teku so tudi že soočenja pred drugim krogom, mi pa smo si tokrat izbrali podatke o premoženju obeh kandidatov, kot sta jih ta sporočila nekaterim medijem, med drugim tudi poslovnemu dnevniku Finance.

Tako Pahor kot Šarec sta odgovarjala na vprašanja o plačah in drugih dohodkih iz dela, o nepremičninah, katerih lastnika ali solastnika sta, o osebnih avtomobilih, ki jih vozita in denarnih prihrankih, pa tudi posojilih.

Borut Pahor ima naslednje premoženje in dolgove:

Borut Pahor
  1. Bruto plača: 5.938 evrov, neto: 3.321 evrov. Drugih dohodkov lani ni prijavil.

2. V lasti ima tretjino hiše v Šempetru pri Novi Gorici. Ocenjena je na 164 tisoč evrov, zgrajena je bila leta 1974. Znano je, da gre za družinsko hišo njegovih staršev, kjer je po očetu podedoval tretjino. V Ljubljani je lastnik tri četrtine stanovanja, velikega 80 kvadratnih metrov, ocenjenega na 176 tisoč evrov. Ostala četrtina je v lasti partnerice Tanje Pečar, ki pa v tem stanovanju ne prebiva. Partnerja namreč živita ločeno, njun sin pa živi pri mami. K stanovanju pripada še parkirno mesto.

3. V lasti ima le osebni avtomobil znamke Renault 4, bolj znan kot katrco, letnik 1991. Pahor ima že dolga leta na voljo službeni avtomobil v lasti države.

4. Prihrankov na bančnem računu (gotovine) nima. Ima pa okoli 18.000 evrov posojila. Ob tem spomnimo na Pahorjevo javno izjavo, da mu je plača v višini 3.002 evrov neto premajhna.

Marjan Šarec ima naslednje premoženje:

Marjan Šarec (foto: Kamnik.si)

2. V lasti ima hišo, ocenjeno na 89 tisoč evrov. Poleg tega je lastnik 1,5 hektarja gozda in približno dveh hektarjev obdelovalne zemlje. Vse to je podedoval po starših, ki sta umrla. Hišo je prenovil, v njej živi z ženo in dvema hčerkama.

3. V lasti ima škodo superb, letnik 2009, vredno okoli devet tisoč evrov. Nadalje je lastnik 30 let starega traktorja, vrednega približno tri tisoč evrov, lade nive, letnik 1999, vredne okoli tisoč evrov in avta NSU 1200 C, letnik 1970, vrednega približno štiri tisoč evrov. Navedene premičnine (razen škode superb) je, kolikor je znano, podedoval po starših.

4. Na bančnem računu ima približno 90 tisoč evrov prihrankov. Posojil nima.

C. R.