Kočevske Poljane: “Postal sem odvisnik svetlobe”

Zavod za ohranitev kulturne dediščine Mošnice – Moschnitze v svojih prostorih v Kočevskih Poljanah, ki so bili obnovljeni ob pomoči evropskih sredstev, že tradicionalno pripravlja razstave na različne teme, povezane s Kočevsko. Vsako leto poskušajo pripraviti tudi razstavo fotografij. Letos razstavljajo izbor krajinskih fotografij predsednika Fotografskega kluba Kočevje, Vasje Marinča.

Marinč je v pogovoru, ki ga je vodil Andrej Černe, med drugim povedal, da se s fotografijo intenzivno ukvarja od leta 1999, ko so se pojavili prvi digitalni fotografski aparati. Leta 2004 se je pridružil fotografom v Fotografskem klubu Grča v Kočevju, od katerih se je veliko naučil o tehniki fotografiranja.

Ob posameznih fotografijah, ki jih je predstavil kot projekcijo na platnu, so obiskovalci otvoritve lahko izvedeli, kako so posamezne fotografije oz. svetlobni “efekti” nastali. Ob tem je Marinč povedal, da je ob ukvarjanju s fotografijo postal pravi “odvisnik od svetlobe”.

S kamero ob najbolj nenavadnih in pogosto za fotografiranje zahtevnih razmerah poskuša svetlobo ujeti na čim bolj nenavaden, drugačen način.

Tako si obiskovalci lahko ogledajo na primer fotografije v temi, slike bliska, odseva ledenih sveč v Željnskih jamah – za to sliko, nastalo v temi, je prižgal 50 sveč. Ker posebni učinki nastanejo ob zori ali mraku ter v zimskih razmerah, je pogosto v snegu in temi gazil do točk, s katerih je pričakoval dober posnetek. Kljub temu, da je za svojo makro fotografijo kačjih pastirjev leta 2007 dobil državno priznanje za najboljšo fotografijo, še vedno išče popolno sliko, popolno svetlobo. Prav to je tisto, kar ga sili v nenehne nove fotografske izzive.

Fotografski klub Kočevje

S prijatelji in somišljeniki je leta 2011 ustanovil Fotografski klub Kočevje, s katerim poskuša fotografijo približati širšemu krogu ljudi in nagovoriti mlade. Tudi novih tehnologij se ne ustraši, saj se z računalništvom v takšni in drugačni obliki ukvarja že od leta 1986. Danes je aktualna fotografija z dronom, kar je tehnika, ki razstavljavcu ni nova, razstavljenih je tudi nekaj slik, posnetih na ta način. Ker se trenutno poklicno ukvarja z izdelavo interaktivnih predstavitvenih programov za infomate, je del svojega bogatega fotografskega opusa obiskovalcem otvoritve predstavil na multimedijski način, torej na infomatu.

Izkazalo se je, da je takšen način predstavitve, v katerem si obiskovalci po lastnih željah, z brskanjem po mapah na ekranu sami ogledujejo posnetke, zelo atraktiven.

Vse morebitne obiskovalce, ki jih je zamikal pogled v skrivnost svetlobe, razkrite ob pomoči fotografskega objektiva, v zavodu vabijo, da si razstavo ogledajo ob nedeljah po sveti maši ob 8.15 ali ob predhodni najavi na telefonski številki  068 183 152. Vabijo tudi večje skupine. Vstopnine ni.

Utrinek s predstavitve.

Maridi Tscherne; foto: Rebeka Černe