Kočevje: Yaskawa bo prvo tovarno odprla spomladi

Vir: kocevje.si

Yaskawa Slovenija bo spomladi v Kočevju odprla prvo tovarno robotov, v katero bodo vložili 25 milijonov evrov in zaposlovali do 250 ljudi. Temu bo sledila še Yaskawina naložba v tovarno mehatronskih komponent. Tudi v to tovarno bodo vložili okoli 25 milijonov evrov in zaposlovali do 250 ljudi.

Na račun Yaskawe se tako v Kočevju obeta od 400 do 500 novih delovnih mest.

Yaskawa je novo tovarno robotov v Kočevju začela graditi leta 2017, proizvodnjo bodo zagnali pomladi letos. Vrednost investicije je približno 25 milijonov evrov, od tega so iz državnega proračuna prejeli nekaj več kot 5,6 milijona evrov subvencije oziroma spodbud.

V podjetju že pospešeno zaposlujejo, ob začetku proizvodnje bodo potrebovali od 60 do 80 ljudi. Ko bodo prišli na maksimalno število robotov, pa bodo zaposlovali med 200 in 250 ljudi.

Že maja lani pa je Yaskawa podpisala pismo o nameri za gradnjo še ene tovarne, ki bo izdelovala motorje, servoregulacije in inverterje, to je mehatronske komponente za robote.

Ta tovarna bo stala na dvorišču tovarne robotov, ki jo zdaj gradijo. Približno od 50 do 60 odstotkov proizvodnih zmogljivosti nove tovarne bo namenjeno za tovarno robotov, preostale komponente pa bodo prodajali drugim kupcem. Tudi v tovarno mehatronskih komponent naj bi Yaskawa investirala od 20 do 30 milijonov evrov, tudi tu bo delo dobilo od 200 do 250 ljudi. Proizvodnja v novi tovarni naj bi stekla v letu in pol, poroča revija Manager.

V Kočevju gradi novo tovarno tudi proizvajalec nogavic Intersocks, družba Koles kočevska lesna industrija pa bo gradila tovarno za proizvodnjo lepljenih nosilcev za konstrukcije stavb za 6,5 milijona evrov.

A. L.