ponedeljek, 15 julija, 2024
Doma Dolenjska (Foto) Nikodemov večer: “Nacionalno identiteto moramo ohraniti”

(Foto) Nikodemov večer: “Nacionalno identiteto moramo ohraniti”

S sinočnje razprave o evropski identiteti v Zavodu Friderika Ireneja Barage v Šmihelu.

S sinočnjega Nikodemovega večera v Novem mestu.
Sinoči je v okviru Nikodemovih večerov, ki jih pripravlja Škofija Novo mesto, potekala okrogla miza o evropski identiteti. Pogovor je vodil dr. Aleš Maver, v polni dvorani Zavoda Friderika Ireneja Barage v Šmihelu sta o Evropski uniji, vrednotah, ki povezujejo njene državljane, in o tem, ali obstaja skupna evropska identiteta, razpravljala nadškof Anton Stres in evropska poslanka Romana Tomc. Navzoč je bil tudi novomeški škof msgr. Andrej Glavan.
Evropska poslanka Romana Tomc

Romana Tomc je v svoji zaključni izjavi poudarila: “Smo del povezane Evropske unije. Unije 28 držav, ki jih povezujejo skupne vrednote in cilji. A nacionalno identiteto moramo ohraniti, ne glede na to, kako povezani bomo znotraj enotne Evrope!”

V razpravi je med drugim dejala, da je Evropska unija v krizi, evropska identiteta pa na preizkušnji. Zato ni dovolj, da so skupne vrednote, temelj evropskega povezovanja, zapisane na papirju. “Ljudje jih morajo tudi v resnici živeti, čutiti. Zato se še vedno najprej identificiramo z nacionalno identiteto.”

Med drugim je dejala, da evropskim poslancem iz vrst Evropske ljudske stranke mnogi očitajo, da se sklepa preveč kompromisov. “A tega ne delamo zato, ker bi tako želeli. Premalo nas je, da bi predloge sprejemali brez sodelovanja z drugimi političnimi skupinami.

S kompromisi tako le preprečimo zares slabe odločitve, ki bi bile sprejete brez nas,” je poudarila.

Sinočnji Nikodemov večer v Šmihelu.

Foto: A. P.

C. R.